Lyckas med semlan!
En perfekt vispad grädde är en självklar komponent på en semla som binder ihop alla komponenter.Lyckas med semlan!
En perfekt vispad grädde är en självklar komponent på en semla som binder ihop alla komponenter.Meningarna kan gå isär om vad en lyckad semla faktiskt är. Självklart är texturen och smaken på bullen och mandelmassan viktigt på en semla. Att grädden är perfekt vispad är en självklarthet! Hur spritsar du din grädde? Ett varv, två varv eller rent av tre varv? Har du en krusig eller slät tyll? Titta på filmen för olika tips hur du kan spitsa grädden.
Genom att bredda utbudet av semlor kan ni tillgodose både den traditionella gästen liksom den som söker nya upplevelser.
Nedan bjuder vi på 4 tips från mästaren Gustaf Mabrouk
Vad är viktigast med en semla
-
Variera mandelmassan
Blötlägg mandlarna i mjölk och mixa med saltrostade mandlar och socker. Laktosen ger extra krämighet och saltet härlig crunch. -
Laborera med textur och färg
Använd oskalade mandlar om du vill få en annan textur och extra mandelsmak. Massan får även en mörkare färg, vilket ger en fin kontrast till grädden och bullen.
-
Glutentesta degen
Ett glutentest görs för att testa glutenstrukturen. Dra ut ett litet fönster när degen är på bakbordet. Degen är bra om den inte rivs sönder direkt. Den ska vara elastisk. Har den inte uppnått rätt elasticitet så kör den i degblandaren igen. -
Utmana smaklökarna med syrad grädde
Genom att syra grädde balanserar du sötman och lyfter andra smaker som kardemumman och mandeln. Dessutom ger den syrade grädden semlan en fräschör och en annan fyllighet. Genom att servera en semla med syrad grädde ger du gästerna ytterligare ett gott alternativ att välja på