Från för-frukost till kvällsmål

50% av all näring de äldre får i sig kommer från för-frukost, frukost, aptitretare, mellanmål och kvällsmål!

Från för-frukost till kvällsmål

50% av all näring de äldre får i sig kommer från för-frukost, frukost, aptitretare, mellanmål och kvällsmål!

Stor del av näringen de äldre ska få i sig under en dag kommer från alla småmål som ofta både bereds och planeras av personalen på avdelningarna. Här kommer några tips vad man kan tänka på.

Förfrukost till kvällsmål

 • Planera målen
  För att underlätta arbetet är det bra att planera olika mål så det finns färdigt med allt från beredning till servering inlusive beställningslistor
 • Variera mera
  Har ni olika baser som era gäster tycker om och som fungerar bra rent logistiskt använd er av dessa och variera med olika toppings. Byt ut en sylt, kompott eller något crunchigt så kommer det upplevas som något nytt och spännande som ni redan vet är uppskattat.
 • Samarbeta
  Har ni möjlighet att samarbeta mellan avdelningarna- gör det! När ni t ex ska röra ihop en overnight oat eller en äggmuffinssmet, fördela det ni gör i så många avdelningar som finns och dela ut. Sedan slutför man det på respektive avdelning och toppar som man vill. Gör ett rullande schema och hjälps åt. Spar tid och blir roligare och ger inspiration.
 • Proteinrika ingredienser
  För att öka andelen protein i kosten kan du lätt välja ingredienser med högt proteininnehåll. Exempel på detta är färskost, KESO cottage cheese, kvarg och ost. Ost är det lätt att servera antingen i skiva eller skära till en stav. De andra produkterna hittar ni recept på nedan.