3 enkla och goda vegetariska rätter med låg råvarukostnad

Att laga grönt är inte bara trendigt utan även ett smart sätt att servera dina gäster goda och hållbara rätter. Samtidigt som du kan öka vinsterna i köket.

3 enkla och goda vegetariska rätter med låg råvarukostnad

Att laga grönt är inte bara trendigt utan även ett smart sätt att servera dina gäster goda och hållbara rätter. Samtidigt som du kan öka vinsterna i köket.

Trenden med grönsaker och rotfrukter fortsätter starkt. Allt fler gäster vill dra ner på kött och testa det gröna köket. Även för kockar finns det mycket att upptäcka när det gäller grön matlagning. Genom att jobba med råvaror i säsong kan du få bättre kvalitet till ett lägre pris.

En grön rätt förväntas idag hålla lika hög kvalitet som en med kött. En fördel dock med att använda mycket grönt är att man kan hålla ner råvarukostnaden och därför blir gröna rätter mer lönsamma. Till höger hittar du 3 olika gröna rätter med hög kvalitet och låg råvarukostnad. En restaurang som säljer 35 portioner om dagen av de här rätterna kan räkna med en bruttovinst på ca 150.000kr på ett år.

Vill du veta mer om hur du kan bygga en grön och vinstdrivande rätt? Läs mer här

3 snabba tips för att sälja mer grönt

  1. Visa det gröna före det röda - Flytta upp dina vegetariska alternativ högst upp på menyn. Erbjud också ett vegetariskt alternativ som ”Dagens lunch”
  2. Ha ett säljande namn - Ord som grillat, BBQ eller cajun på menyn ökar försäljningen av gröna rätter. Framförallt hos män.
  3. Variera mera - Till skillnad från en bra köttbit tröttnar man relativt snabbt på en grönsak eller rotfrukt. Därför kräver gröna rätter lite mer variation, både när det kommer till smak och textur