Smakrik pedagogik på Flisans förskola

Flisans förskola i Färjestaden, vinnare av Arla Guldko 2017 kategori Bästa Matgläjeförskola, har köket en central plats både rent fysiskt men också i den pedagogiska verksamheten. Anna Landefrö, förskolechef berättar om hur arbetet fungerar.

Flisans förskola i Färjestaden

Vilka arbetar på förskolan? Förskolechef Anna Landefrö, pedagog Josefine Heimark, pedagog Sara Johansson och kock Josefin Muskala.

Hur många barn serverar ni varje dag? Femton barn har vi just nu.

Vilka åldrar? För tillfället har vi inga fritidsbarn, så nu är barnen från ett till sex år.

Gratulerar, är barnen lika stolta som ni över att ha vunnit en Guldko?
– Ja, absolut! De har undrat när Guldkon egentligen kommer. Vi har haft en egen liten gala här som vi kallade ”Årets bästa matglädjekompis”, där alla fick en uppgift de skulle klara av och diplom.

Maten är mer än någonting barnen äter för att bli mätta. Berätta?
– Syftet är att ge barnen hållbara levnadsvanor genom att integrera ett måltidsperspektiv i allt vi gör. Den här terminen började vi ett projekt om språkligt växande och då involverade vi olika råvaror i vår måltidspedagogik. Vi byggde bokstäver med majskrokar och skrev med spagetti. Sedan fick de baka och smaka på begynnelsebokstaven i sitt eget namn.

Att leka är ett sätt att lära sig, vi vill att stunden kring matbordet alltid ska kännas lustfylld.

Hur jobbar ni med att engagera barnen i köket?
– Vi har suttit ner i grupper och tittat i kokböcker och barnen har fått rita de rätter de vill äta. Vi har ett öppet kök så att barnen ser och kan vara med i allt vi gör och fråga om saker.

Vilka rätter vill de helst ha på menyn?
– Vår fiskgratäng går åt som bara den och laxfärsburgarna är också populära.

Flisans populära fiskgratäng med potatismos.
Flisans populära fiskgratäng med potatismos.

Kan man säga att barnen får leka med maten vid bordet?
– Ja, alltså de måste få prova sina teorier och lära sig nya saker. De ska inte hämmas. Vårt arbetssätt är att ställa öppna frågor till barnen och Josefin kanske vill ha svar på en ”kluring” genom att fråga ”Var växer den här råvaran?” Om det inte direkt är lek så ska stunden kring matbordet i alla fall vara lustfylld.

Ni har tittportioner. Hur fungerar de?
– Nu har vi många yngre barn och för att våga smaka nya saker har vi infört tittportioner. De får titta på och vänja sig vid maten, och kanske vågar de sedan prova den tionde gången. Det går inte att tvinga någon, det leder bara till obehag och skapar rädsla för att våga prova nya saker långt fram i livet. 

Kycklingköttbullar med mathavre.
Kycklingköttbullar med mathavre.

Vad tycker barnen är roligast?
– När de får vara delaktiga i matlagningen och vara med i köket. Maten ligger nära barnens erfarenhetsvärld. Det börjar redan i sandlådan när de leker och låtsasbjuder på mat.