Hela världen firar Skolmjölkens dag!

Den 30 september firas Skolmjölkens dag i en rad olika länder. I Sverige är mjölkglaset ett självklart inslag i skolmatsalen, men så är det inte i hela världen. För att uppmärksamma fördelarna med skolmjölk instiftades Skolmjölkens dag av FN år 2000.

Om Skolmjölkens dag

När: 30 september

Var: Hela världen. Dagen har firats i bland annat Jamaica, Nya Zeeland, Indien och USA.

Varför: FN-organet FAO (FNs livsmedels- och jordbruksorganisation) instiftade dagen för att påminna allmänhet och politiker om att skolmjölken är viktig för att främja goda matvanor och undvika undernäring.

Mjölk vs läsk – i världen

I länder där det är brist på mat är skolmjölken en livsviktig näringskälla. Den innehåller nämligen 18 av de 22 näringsämnen som vi behöver varje dag. En rapport från FAO, FN-organet som initierat Skolmjölkens dag, visar att den största konkurrenten till mjölken är juice och läsk.

En av anledningarna till detta är att läsktillverkarna har stora resurser för att marknadsföra sina produkter. Dessutom tjänar man mer pengar på läsk, vilket gör att skolmatsalar som drivs med vinstintresse hellre serverar det istället för mjölk. Genom Skolmjölkens dag kan FN påvisa skillnaderna och lyfta fram mjölkens fördelar.

Serveringen av skolmjölk ser olika ut runt om i världen. En del har gratis mjölk, som vi i Sverige, andra erbjuder mjölk till rabatterat pris, till exempel Tanzania.