Pedagogiska bröd som lockar

Flisans förskola i Färjestaden har personalen valt att jobba med olika sinnesintryck som maten kan ge. Och de gillar att jobba utifrån olika teman, klä ut sig och att ha fester tillsammans.

Festerna utgår oftast från årstiden och speciella dagar i almanackan som förknippas med traditioner. Med teman kan de i stort sett integrera allting i sin pedagogik och det behöver inte bli så kostsamt, menar personalen.

Den första bokstaven i sitt eget namn kan ju faktiskt smaka annorlunda än kompisens bokstav

Är temat matematik så bakar de brödet i siffror och barnen bygger sina husnummer med siffrorna och upptäcker olika sifferkombinationer.

De mjuka bröden som de bakar tillsammans är också spännande att smaka på. Den första bokstaven i sitt eget namn kan ju faktiskt smaka annorlunda än kompisens bokstav.

Flisans roliga teman
  • Länder – En indisk fest utgick från en färgglad sjal. Det åts indisk gryta och luktades på olika kryddor.
  • Yrkestema – När barnen var målare fick de tacos med grönsaker i olika färger. Och som bönder bakade barnen bondbröd, pratade om mjölk och åt soppa.
  • Vårfest – Utklädda till snödroppar och krokus dukades en buffé upp och barnen stansade ut blommor ur falukorv och grönsaker.
  • Astrid Lindgren – Ett veckotema då det var köttsoppa på Emils dag och pannkaka på Pippis dag.
  • Bokstavs- och sifferfester – Barnen får baka bröd och stansa ut till bokstäver och siffror samt klä ut sig till en bokstav eller ett nummer.