Allt du behöver veta om matens roll i förskolan

Per Lindgren och Elisabeth Frodell jobbar som pedagoger på varsin förskola i Stockholmsområdet. Vi lät dem dela sina tankar om hur man kan använda måltiden som ett pedagogiskt verktyg och vad som är extra bra att tänka på kring barn och mat i förskolan.

Mjölk – en naturlig del av måltiden

Att mat är ett viktigt ämne för pedagogerna i förskolan märks väl. Dels är måltiden ett naturligt tillfälle för lärande och utveckling. Dels kan man tydligt se att när barnen äter bra så orkar de också mer. Deras energinivå avspeglas både i deras lekar och i den pedagogiska inlärningen.

Ett bra sätt att öka näringsintaget hos barnen är att servera mjölk till alla måltider, något man gör på både Pers och Elisabeths förskolor. På så vis blir det enklare att nå rekommendationerna för flera viktiga näringsämnen som vitamin D, kalcium och riboflavin. Dessutom är mjölken ett bra komplement för barn som äter dåligt eftersom den är väldigt näringsrik.

Gör måltiden till en stund för lärande

Precis som all annan aktivitet som sker på förskolan kan även måltiderna bli en naturlig del av barnens inlärning. Med ett utforskande lärosätt kan en lunch kring matbordet bli en övning i samtal där barnen får utveckla sin sociala kompetens genom att öva på att lyssna, ställa frågor och berätta om egna upplevelser.

Det är också tacksamt att involvera barnen i det praktiska arbetet. Genom att duka bordet tillsammans kan man skapa en enkel matematisk övning där man får räkna tallrikar och bestick. Att stå i kö och vänta på sin tur, lägga upp mat åt andra och hjälpa de yngre barnen att dela maten är också enkla sätt att väva in pedagogik kring måltiden.

Få barnen att uppskatta maten

Alla barn äter såklart olika och gillar olika slags mat, men Per och Elisabeth har några bra tips för att få barnen att uppskatta maten och måltiden som situation. En viktig sak som de belyser är att skapa ro kring matbordet och göra det till en stressfri stund. Att smaka på allt är en bra grundregel men att tvinga i barn mat är sällan något som ger en positiv effekt. En sak är dock säker: ju mer barnen involveras i måltiden, desto mer benägna att äta tycks de också bli. Detta leder på sikt till piggare barn med mer energi och lust att lära!

Per Lindgren
Per tipsar

Om det är möjligt, låt barnen följa med in till köket och hjälpa till med maten. Då får de bättre förståelse för hur den lagas och det blir extra roligt och spännande att äta sen! Innan serveringen brukar också barnen få presentera dagens mat för varandra och berätta om vad den innehåller.

Elisabeth Frodell
Elisabeth tipsar

Ibland har vi temadagar på förskolan med olika länder eller historiska händelser. En personlig favorit var när vi hade Thailand-dag. Då checkade vi in med egengjorda pass och flög låtsasplan. Sedan tog vi på oss simfötter, pratade om hur man lever i landet och åt såklart thaimat.

Svensk mjölk – ett gott och nyttigt val

  • Svensk mjölk är nyttig och klimatsmart. Det är den dryck som ger mest näring i relation till sin klimatpåverkan.
  • Den svenska mjölken är noga kontrollerad och därför både säker och god att dricka.
  • Mjölken kommer alltid från friska kor som inte behöver antibiotika. Detta gör att svenska mjölkbönder kan vara med och minska risken för antibiotikaresistens – både bland kor och människor.
  • Korna har också garanterat fått gå ute och beta då det finns en världsunik lag som bestämmer det i Sverige.

Mer om svensk mjölk och dess positiva effekter hittar du på Hjärta mjölks webbplats.

Besök Hjärta mjölk