Hela världens skolmat.

Hur smakar skolmaten i andra länder och vilken roll spelar mjölken? I länder där maten är en bristvara är skolmjölken livsviktig. För att uppmärksamma mjölkens betydelse har FN infört Skolmjölkens dag som vi firar den sista onsdagen i september varje år. Upptäck vårt undervisningsmaterial med globalt fokus samt våra tio goda recept från olika länder.

Material – "Hela världens skolmat"

Vi har tagit fram ett pedagogiskt material med fokus på skolmat i Sverige och runt om i världen. Med hjälp av diskussionsfrågor, kreativa övningar och språkquiz får eleverna lära sig om hälsa, miljö och geografi. Materialet finns i tre olika nivåer, anpassade för F–åk 9.

Vi har även tagit fram en A3-affisch med inspiration från olika delar av världen som går att skriva ut och sätta upp i klassrummet eller skolmatsalen.

Ladda ner kompendiet.

Ladda ner affischen.

Skolmjölk i andra länder

I länder där det är brist på mat är skolmjölken en livsviktig näringskälla. Den innehåller nämligen 18 av de 22 näringsämnen som vi behöver varje dag. En rapport från FN-organet FAO (FNs livsmedels- och jordbruksorganisation), visar att den största konkurrenten till mjölken är juice och läsk.

En av anledningarna till detta är att läsktillverkarna har stora resurser för att marknadsföra sina produkter. Dessutom tjänar man mer pengar på läsk, vilket gör att skolmatsalar som drivs med vinstintresse hellre serverar det istället för mjölk.

Skolmjölkens dag

För att lyfta fram mjölkens fördelar har FN infört Skolmjölkens dag som firas den sista onsdagen i september varje år. Dagen instiftades med syftet att påminna allmänhet och politiker om att skolmjölken är viktig för att främja goda matvanor och undvika undernäring. Mjölk är en ovanlig dryck eftersom den naturligt innehåller så många olika näringsämnen. Förutom kalcium innehåller mjölk naturligt även tex vitamin B12, vitamin B2 folsyra, fosfor och jod – näringsämnen som vi behöver tillföra kroppen varje dag.

Dagen firas inte bara i Sverige utan över hela världen, i bland annat Jamaica, Nya Zeeland, Indien och USA.

Arla sponsrar slumområdeskola i Bangladesh
Arla sponsrar slumområdeskola i Bangladesh

I Bangladesh är undernäring ett stort problem, särskilt hos barn. För att motverka detta sponsrar Arla, sedan flera år tillbaka, en skola i ett av de största slumområdena i Dhaka. Skolans fattiga barn serveras varje dag en ordentlig skollunch och ett glas mjölk. Måltiden består ofta av traditionell bangladeshisk mat som ris med grönsaker, linser och kött- eller fiskcurry.

Inspiration: laga mat från hela världen!

 

Inspireras av främmande smaker och upptäck nya favoriträtter från skolmatsalar runt om i världen. Här hittar du tio färgstarka lunchbrickor med mat från tio olika länder. Varje land har ett eget recept, framtaget av våra kockar och anpassat för skolkök. Trevlig resa & smaklig måltid!