Guldko-förskolornas tips

Vi passade på att prata med de förskolor som tog sig till semifinal i Arlas Guldko för att höra hur de arbetar med matglädje. Både med barnen och hur maten tar plats i den dagliga verksamheten!

På vilket sätt är barnen med i köket?

– Barnen uppskattar verkligen när vi går ut i naturen och plockar allt gott som går att hitta för årstiden, lagar och smakar det. Att få göra och smaka björklövssmör, en kirskålsaioli eller en sallad med maskrosens gula blad väcker mycket nyfikenhet hos dem, berättar Mona Utsten från förskolan Skogsbacken.

– Vi har småkockar som får hjälpa till med dagens lunch och förbereda mellis varje vecka. Vi pratar om färger, dofter och källsorterar. Nästan alla lämnar köket och berättar för kompisarna att de ska bli kockar när de blir stora, berättar Nina Jensen och Andrea Åkesson på förskolan Sagostugan.

– När jag började på Lillegården bjöd jag in alla barn i köket. De fick egna förkläden och mössor och fick bekanta sig med maskiner och redskap, berättar Jennie Butler. Det är väldigt kul att se hur intresserade de är för hur en och samma grönsak kan smaka så olika beroende på hur vi tillagar den.

guldko-forskola-tips-1-1200x675.jpg

 

Hur samarbetar köket och pedagogerna?

– Vår kokerska jobbar även i barngruppen, så på så sätt är vi redan nära varandra. Från vår till höst packar vi utflyktskorgar och äter lunch ute. Det älskar barnen! berättar Linda Rattfält på Galaxen.

– Pedagogerna hjälper köket att utse två mini-kockar som ska hjälpa till i köket. De har också skrivit en ramsa om att inte slösa på mat som barnen stolt upprepar, berättar Douglas Rudd på Blomsterkungens förskola. Barnen har verkligen blivit engagerade i köket och när vi berättade av vi nått semifinal i Guldkon jublade dom högt!

guldko-forskola-tips-2-1200x675.jpg

 

Vilket är bästa mjölk-mellanmålet?

– Allt från hembakat surdegsbröd med pålägg och ett glas mjölk, till smoothies, hemmagjord risi-frutti och nystekta amerikanska pannkakor. Barnen gillar det mesta! säger Nina och Andrea på förskolan Sagostugan.

– Utan tvekan nybakt bröd med smör och ett glas kall mjölk. Ett annan poppis mellis är vår egna drickyoghurt som vi gör på fil och frukt, säger Linda Rattfält på Galaxen.

– Hos oss är smoothies den största favoriten. Vi gör jordgubb-, blåbär- mango- och banansmoothies. Inget klår dock jordgubbe i barnens ögon, berättar Douglas Rudd på Blomsterkungens förskola.

– Smoothies står högt upp på önskelistan hos barnen, berättar Jennie Butler på Lillegården. Och nybakade scones med ett kallt glas mjölk går alltid hem!

guldko-forskola-tips-3-1200x675.jpg