En jultallrik för skolan

Som skolkock har man redan koll på prinskorven, laxen och omeletten. Här hittar du tips och nya recept som kompletterar klassikerna och lyfter julkänslan.

Julrecept med två alternativ

Julbord är ett ypperligt tillfälle att locka barnen att prova nya smaker. Ett bra sätt är att servera två varianter av samma rätt. Vi har tagit fram ett antal recept som enkelt kan varieras. Vem vet, kanske blir Grön Jansson julfavoriten?

Tips direkt från skolan - Så maxar du julen i matsalen

Vi pratar med Sara Svensson, kökschef på högstadieskolan Slottsskolan i Vingåker, som är nominerad till Årets Guldstjärna i Arla Guldko 2020.

Hur firar ni jul i er skolmatsal?

– Vi brukar börja med risgrynsgröt och skinksmörgås som lunch inför julen. Det blir oftast på Lucia. Sen kör vi en riktig jul-lunch någon dag sista veckan på terminen.

Har du några tips kring julmaten?

– Jobba gärna med ett par varianter av samma rätt. Det hjälper eleverna att våga prova något nytt utan att det blir för stort steg, t ex Janssons frestelse, med eller utan ansjovis. Och det är ju enkelt att servera något lite mer avancerat i en skål vid sidan om, som t ex ädelostkrämen intill grönkålspajen.

– Vi brukar ha ett ”lyxbord” där man kan ta om en del favoriter, där serverar vi också grönsaker och vår egengjorda färskost.

Påverkar corona-pandemin er julmat?

– Rekommendationerna från FHM säger inte nej till bufféer, men man måste undvika trängsel. I år gör vi nog lite färre varianter av maten och vi jobbar med fler småbord och drar upp linjer för att markera lagom avstånd.