Sveriges populäraste ost – nu från Jämtland

Arla hushållsost är Sveriges populäraste ost, med 180 000 sålda ostar i veckan. Nu kommer även hushållsost från Arla med lokalt ursprung från Jämtland.  

Lokal tradition och produktion viktigt för konsumenterna

Jämtländsk hushållsost från Arla är producerad på mjölk från jämtländska gårdar och på traditionellt sätt enligt GTS* standard. Traditionen och den lokalt präglade smaken är något ostmästare Patrik Nordlund på Arla i Östersund är stolt att vara en del av.

– Det känns fantastiskt kul att vara en del av en lokal tradition och att erbjuda kunderna jämtländsk hushållsost, säger han.

 

* Garanterad Traditionell Specialitet: GTS, är skyddade recept på traditionella produkter där namnen använts i minst trettio år. Exempel på svenska garanterade traditionella specialiteter är Falukorv och hushållsost. Hushållsost är sedan 2003 GTS-skyddad av LRF mjölk.

Sveriges vanligaste ost

Hushållsosten är veriges vanligaste ost. Och det är också en av Sveriges äldsta. Den är lika mycket Sverige som gröna granskogar, öppna landskap och röda hus med vita knutar. Den har anor från 1200-talets runda små bondostar som ystades hemma på gården. Idag ligger den på de flesta frukostborden i Sverige och blivit till en svensk frukosttradition.

Jämtländsk hushållost