Sommarkrog à la Thomas Sjögren

När de svenska råvarorna är som finast och gästerna som gladast – då jobbar gärna Thomas Sjögren, Årets Kock 2015. Sommartid är han en av krögarna på Skärets Krog i Smögen. Färskt och fräscht är ledord där och när han gör sommarrecept för Arla.

Hur har du tänkt kring recepten?

Jag har gjort dem tillsammans med Andreas Hedlund, Årets Kock 2002. Vi bollade idéer och eftersom jag jobbar mycket på västkusten med fisk och skaldjur blev det mitt bidrag. Jag gillar också att äta lätt på sommaren med fokus på primörer. Mat som inte får en att känna sig sådär överkörd.

Sommartid är de lokala råvarorna som bäst

Vilka är sommarkrogens fördelar?

Som kock är sommaren himmelriket jämfört med vintern. Jag älskar att jobba sommartid! De lokala råvarorna är som bäst och vår krog har även ett eget grönsaksland här i trakten. Fiskebåtarna kommer in till Smögen och vi handlar färsk fångst på fiskeauktionen. Det är också speciellt med sommarrestaurangens gäster, som ofta har semester och vill unna sig något extra.

Vad har du för sommarfavoriter?

Jag jobbar helst i säsong och jag älskar färskpotatis, färska grönsaker och färska örter. Det är roligt att gå i örtträdgården och inspireras, smaka lite körvel och utifrån det vilja laga en rödspätta med färskpotatis, smör och örter. En annan sommarfavorit är att vispa lika delar grädde och Arlas färskost, smaka upp med lite socker och servera till färska jordgubbar. Det är en riktig kioskvältare!

Färskpotatis
Thomas Sjögrens smarta sommartips
  1. Våga vara enkel och använd bra råvaror som talar för sig själva. Det kan bli hur gott som helst med till exempel färskpotatis, gräddfil, brynt smör och sill.
  2. Jobbar man med kvalitet och enkelhet tar det dessutom mindre tid.
  3. Jag fokuserar gärna på fina grönsaker och använder mindre protein. Det är både miljömässigt och ekonomiskt hållbart. Jämför vitkål som kostar runt 10 kronor kilot med ryggbiff som kostar 280 kronor kilot.
  4. Jag väljer också hellre 120 gram spätta än 250 gram torsk.