Sommaren är en tid då många önskar lätt och fräsch mat med fokus på goda råvaror och bra näring. Genom smarta produktval går det enkelt att skapa rätter med mycket smak och lite svinn.

Smarta produktval minskar svinnet

Med ett mindre antal huvudråvaror som bas kan du enkelt minska onödigt svinn. Genom att hitta en röd tråd för hur samma produkt kan användas på flera olika ställen i matlagningen går det också att öka lönsamheten.

Exempelvis är färskost en produkt med många möjligheter och stort användningsområde. Den kan enkelt användas som pålägg på mackor, mixad i olika röror samt i olika desserter som cheesecake och mousse. Fräscht, gott och enkelt!

Mindre svinn - mer lönsamhet

Fem tips för ökad lönsamhet

  • Se över råvarornas kostnader och säkra att du tar rätt betalt i slutänden.
  • Bli medveten om personalprocenten och hur mycket arbetstid de olika momenten tar.
  • Går det att minska tidskrävande arbetsuppgifter? Låt menyn innehålla en bra mix av olika krävande rätter. Exempelvis är en osttallrik något du kan ta mycket betalt för men som inte kräver så mycket arbete. Några rätter bör ha en lägre råvarukostnad och ge stor vinst. Dessa kan kompletteras med dyrare alternativ som kanske går jämnt ut.
  • Se över dina kostnader och intäkter för att identifiera var du kan spara pengar och var personalen ska lägga sin arbetskraft för att du ska få mest effekt.

Låt sommaren flytta in i köket

När solen och värmen kommer ökar också efterfrågan på somrigare rätter som är både goda, nyttiga och lätta. Alltifrån fräscha sallader med krämiga dressingar till smörgåsar med matiga fyllningar eller smakrika spreads. En annan sommarfavorit är smoothies eller bowls med en bas av kvarg, yoghurt eller KESO® cottage cheese. Toppade med frukt, bär, frön och nötter passar de utmärkt som mellanmål, lättare lunch eller frukost.

Lagar du somriga pajer så är Falbygdens Gran Reserva som lagrats i 24 månader ett utmärkt ingrediensval som bidrar till mycket smak och karaktär. Den passar lika bra till pajer med kött eller fågel, som till vegetariska alternativ.

Lotta tipsar

För att klara sommarvärmen är det viktigt att mejerivarorna förvaras väl kylda. Gör maten efter beställning så håller den sig fräsch och god. Förbered gärna fyllningar till mackor i tuber och lägg i kylen. Låt brödet ligga framme i rumstemperatur och skiva grönsaker i förtid så går det smidigt att lägga ihop en god macka!