Ett bageri levererar glass med smak och struktur i toppklass

Hans Berg, ägare till Ett bageri på Östermalm i Stockholm, imponerade med sitt hantverk när Glass-sm avgjordes i april 2017. Juryns motivering till vinsten löd: "Med tydlig fokus på huvudråvaror i varje kategori, en fin balans i smak och konsistens och med det där lilla extra, som fick oss att säga wow!"

För Hans är råvarorna viktiga

Oavsett vilken glass man gör är det viktigt att använda bra råvaror och vara noggrann med konsistensen. Hans använder Arlas mjölk, grädde och mjölkpulver.

– Det är bra råvaror som man kan lita på.

Har titeln svensk mästare i glass påverkat det senaste året på Ett bageri?

– Ja absolut. Vi gjorde vår satsning på glass sommaren 2016 och den säsongen var relativt lugn. Men efter vinsten i april 2017 ökade försäljningen av glass markant, berättar Hans.

Anledningen till att Ett bageri började med glass var flytten till en ny större lokal med konditordel, en nyköpt glassmaskin och Hans intresse och förtjusning för glass.

– Glass är kul och gott, säger han. Det är viktigt att glassens struktur och konsistens är rätt, ibland glöms det bort när all fokus ligger på smaken. Dessa element är lika viktiga.

Hans Berg, svensk glassmästare
Hans Berg, svensk glassmästare

Tid för glass

Glassäsongen på Ett bageri sträcker sig från april till september beroende på väder och efterfrågan. Ett bageri har en liten glassmonter med sex smaker. Det finns en grundtanke med deras utbud även om den inte är ristat i sten.

– En glass med nötter, en med choklad, en bassmak (som vanilj) och två sorbeter. Jag gör alltid två kantiner av en smak åt gången, när det är slut gör jag en ny variant. Så glassmontern varieras ständigt. Oftast är det sorbet eller gelato som erbjuds på ett bageri, det är lättare (fettsnålare) alternativ till en klassisk svensk gräddglass, som jag tycker kan bli mäktigt att äta en hel bägare av.

Hans Bergs prisbelönta glass med brynt smör och salvia.
Hans Bergs prisbelönta glass med brynt smör och salvia.

Finns det någon smak som gästerna blir extra glada för?

– Jag skulle nog säga att barnsliga smaker alltid går hem. Jag brukar göra en variant med salt karamell och karamelliserade popcorn, den är poppis. Även "Brynt smör och salvia" brukar ge glada tillrop när den dyker upp.

Barnsliga smaker alltid går hem. Jag brukar göra en variant med salt karamell och karamelliserade popcorn

Hur tänker du inför den stundande glassäsongen?

– Vi kommer fortsätta att jobba med smakvariation och högkvalitativ glass. Råvaror som säsongen erbjuder, då tänker jag i första hand på sommarens rabarber, hallon, blåbär och jordgubbar. Jag ska även börja göra mer egna nötmassor.

Har du någon favoritglass?

– Jag gillar glass med nötter. Pistage ligger högt på min lista. Pistageglass kan ofta vara en kvalitetsindikator för en gelateria. Är den bra, är sannolikt även resterande glassar av god kvalitet.

Gelato glass brynt smör
Gelato, parfait eller granité? Fördjupa dina kunskaper!

Det finns alla möjligheter att skapa spännande glass med olika konsistens och smakkombinationer i glassdisken. Noggrannhet i recepten är viktigast av allt. Lär dig mer om glassorterna!

Lilla glassguiden 

Hans Bergs somriga glassrecept