Nya serveringsformer för julen 2020

En portion jul

Julbordet handlar om traditioner. Favoriträtterna ska finnas där. De gröna inslagen blir förstås fler men smakerna ska kännas igen. Överraskningar måste göras med finess. Även i år. Men 2020 ser förutsättningarna annorlunda ut​.

För att gästerna ska känna sig trygga behöver det finnas alternativ till den traditionella buffén. I år kommer vi servera på nya sätt: färdiga portioner eller bemannade bufféstationer. Vissa julbord kanske blir sittande med servering direkt vid bordet.

För att få ihop logistik och ekonomi tror vi på att minska utbudet och istället lägga mer kärlek på varje rätt. Då kan årets julbord bli annorlunda på ett sätt som gästerna gillar ännu mer än den traditionella varianten.

Nya serveringsformer

I Food & Friends undersökning Matrapporten 2020, en undersökning som Arla har varit delaktig i, säger 20% av konsumenterna att de kommer att äta mindre mat som serveras som buffé, som en effekt av Corona. I undersökningen sticker buffén ut, det är den typen av servering som påverkas mest.

I år behövs det serveringsformer som minskar risken för trängsel och risken att smittan kan överföras via mat eller porslin. Det finns ett antal sätt att jobba på. Inget sätt passar alla. Förmodligen är det smart att kombinera dem. Tänk också på att ibland är det gästens upplevda r​ isk som är viktigast, så det är viktigt att visa att ni tar frågan på allvar.

​Hjälp dina gäster!

Med en annorlunda servering är det viktigt att du hjälper gästerna att förstå hur kvällen ska fungera. Därför kan man välkomna fram ett bord i taget till att hämta mat på olika stationer eller delar av buffen. Tricket är förstås att göra det på ett sätt som är just välkomnande och inte med pekpinnar.

Kombinera olika lösningar

Inget sätt passar alla restauranger. Mixa gärna olika serveringssätt. Kanske står bröd, smör och ost på bordet när gästen kommer och sen inleds julbordet med sillservering på assiett. Det småvarma skulle kunna serveras family style följt av en dessertbuffé i portionsglas. Eller så är det smartare att du gör tvärtom på din krog.

Julens SOS

Kan du slå ett slag för klassikern smör, ost och sill så har du hittat en komprimerad start på julbordet som är lätt att servera. En jul-SOS kan bli ett perfekt start på ett sittande julbord, eller förrätten i en julmeny. Osten ska vara smakrik, gärna en Kvibille® Cheddar som varit lagrad i tolv månader, en vällagrad Falbygdens Präst® eller Falbygdens Svecia.

Med färre rätter på julbordet vill man maxa smaken. Då är osten din bäste vän. Kör med lagrad präst i en sillinläggning, gratinera en grön rätt och bygg eleganta munsbitar med ostkräm på.

Lyft upplevelsen vid bordet

Välkomna gästen med en härlig bröd, smör och ost-servering. Då kan de njuta lite innan de går på sillen. Bröd på bordet tar bort ett moment där gästerna riskerar att köa. Kanske ett ljust bröd, vört och kumminknäcke med Falbygdens® Whisky Cheddar och en ostdipp på en rustik bricka? Smöret lyfter du enkelt genom att göra en vispad, brynt variant. ​Bryn hälften av smöret och låt svalna i rumstemperatur. Vispa resten av smöret luftigt och vänd i det brynta smöret. Smör i portionsförpackningar är ett lätt sätt att hålla koll på hygienen.

Den gröna trenden håller i sig. 30% av svenskarna vill se mer vegetariskt på julbordet, enligt Matrapporten 2020.

Grönt men svenskt

Att uppdatera julbordet med mer grönt behöver inte betyda nya kök och andra typer av smaker. Tvärtom. Både kockar och konsumenter är tydliga med att på julen är det klassiska, svenska smaker som efterfrågas. Det är inte krångligt att skapa ett grönare julbord, tvärtom. Dessutom ger det en bra köksekonomi.

Några som tycker det kan vara krångligt på julen är de som undviker kött. Dubbelt så många vegetarianer som allätare upplever att det “är stökigt” att äta julbord. Kanske vinner ditt julbord på att tydligt berätta vilka de helt gröna inslagen är och var man hittar dem?