Såsen är kanske den viktigaste komponenten på tallriken, därför är det extra viktigt att ha stenkoll på klassikerna. Här har vi samlat David Lundqvist, Årets Kock 2019, och Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016, versioner av våra mest uppskattade och användbara såser. Du hittar alltifrån den älskade gräddsåsen till vår numera även nordiska klassiker bearnaisesåsen.

nordic-plus-jimmi-eriksson-david-lundqvist-arets-kockar-1200x675.jpg
Jimmi Eriksson och David Lundqvist.

Historien bakom såsen:

  • Bearnaisesåsen skapades till invigningsmenyn för restaurangen Le Pavillon Henri IV utanför Paris. Namnet på restaurangen kom från den franske renässanskungen Henrik IV som i sin tur kom från Béarn. Voila! genom att döpa såsen till sauce béarnaise knöt man ytterligare band till kungen. Smart! Psst: Choronsås är en kusin bearnaisesås
  • Hollandaisesåsen kommer inte, trots sitt namn, från Holland utan som många andra grundsåser från Frankrike. Dock finns det skriftliga bevis på en sås som liknar Hollandaisesåsen och har sitt ursprung i just Holland. Så, vem vet?
  • Smörsåsen har såklart också sin bakgrund i Frankrike och går då under namnet Beurre blanc, alltså vitt smör. Det sägs att kocken Clémence Lefeuvre uppfann såsen av en slump. Planen var att göra en Bearnaisesås men glömde lägga till äggulorna och dragonen. Och tur var väl det, för nu har vi ytterligare en fantastisk sås att servera till fisk.