Rödvinssås

När du ändå kokar din egen fond till din sås, se till att använd den till max. Den innehåller tre viktiga ingredienser: fondvätskan, fettet och bottensatsen.

Genom att låta fonden vila i kylen (helst över natten) skiktar den sig och du kan enkelt särskilja de olika delarna för att hitta ekonomisk vinning i dem alla. Använd en stor genomskinlig kantin för att tydligt se lagren.

nordic-plus-utnyttja-fondens-alla-skikt-1200x1400.jpg
Olika fonder i kantiner.

  • Högst upp hittar du fettlocket. Detta kan du enkelt skumma av och använda i såser eller andra rätter. Fettet kan även användas för att konservera. Genom att smaksätta fettet med till exempel rosmarin, vitlök och citronskal ändrar du enkelt smakbilden av din sås. 
  • I mitten av kantinen hittar du fondvätskan. Fonden använder du som tänkt och blir det över går den utmärkt att frysa. Gör gärna lite extra så slipper du onödigt många moment i köket vid ett senare tillfälle.
  • Längst ned i byttan lägger sig bottensatsen. Det som smaksatt fonden men tyvärr ofta slängs bort. Om du har putsat dina grönsaker och ingredienser innan de åkte ner i fonden så kan du nu använda dessa i andra såser och puréer. De innehåller nämligen massvis med smak.