Pommesfrites, bearnaise, en grillad köttbit och sparris.

På fredagar vill många unna sig lite extra. Sätt upp en lite lyxigare rätt på lunchmenyn varje fredag som du kan ta mer betalt för och ge rätterna ett säljande namn som handlar om att unna sig, exempelvis Fredagslyx eller Fredagsfest. Du kan också sätta en viss typ av rätt som blir ett återkommande alternativ som till exempel Fredagsburgare eller Fredagsgrill.

Det högre priset ger dig förstås högre snittnota. Men sträva också efter att få högre marginal på de rätterna.

Prisexemplet visar effekten av att sälja en rätt för 120 kr istället för 95 kr. Här ger det en ökad bruttovinst på drygt 18 kr per rätt för fredagslyxen. Det finns undersökningar som visar att om man har en rätt med bearnaisesås så väljer 60 % av gästerna det.

En restaurang som kan få 60 gäster att unna sig lite extra ökar bruttovinsten med nästan 1 100 kr per fredag. På ett år blir det nästan 50 000 kr i bruttovinst!

nordic-plus-jobba-smart-fredagslyx-v2-1200x675.jpg

För att variera din klassiker bearnaisesås kan du ge den en twist genom att mixa smöret med örter och spenat till ett klorofylsmör som du slår din bea med. Se recept här.