Malin skalar sparris

Återvinning och minskat matsvinn är två enormt viktiga delar av att jobba smart i köket. Både utifrån ett ekonomiskt, flexibelt och miljövänligt perspektiv. Vi har samlat tips från David Lundqvist, Malin Söderström, Disa Molin och Kenneth Erlansson om hur du kan jobba smart och lönsamt i köket.

  • Om du har gjort 120 glasdesserter med chokladmousse så får du troligtvis över lite. Frys in och återanvänd, t ex till chokladmoussekulor att dekorera tårtor med. Använd gärna en silikonform, så på vis får du en snygg lösningen på produkten redan när den går in i frysen. En lösning som även funkar för annat såsom krämer, mousse, curd, kompott eller jelly som blivit över.
  • Torra ingredienser som används till bakverk kan frysas eller mixat och sedan användas i dammsugare. Perfekt om du har kvar crunch från t ex lunchens glasdesserter.
  • Om du använt t ex syltade lemondrops i en glass kan du servera dem till en köttbit eller grillad fisk. Försök hitta den här typen av komponenter i din rätt, som fungerar över receptgränserna.
  • Återanvänd skalet på dina grönsaker. Om du skalat en sparris (vit eller grön), spara skalet i frysen eller kylen och använd det i en soppa eller puré.
  • Det är alltid viktigt att effektivisera arbetet, inte minst i ett storkök. Ett sätt att göra detta på, och slippa extra jobb, är att använda smetana och laktosfria produkter. Ett enkelt sätt att undvika avvikande kost.
  • Purjolök är en grönsak som oftast inte får den uppskattning den förtjänar. Se till att använda hela purjolöken, den mörka toppen passar bra till både dressing, buljong eller finhackad i en sallad. Använd den överblivna blasten till en härlig Vichyssoise.
  • Laga en trendig bowl, med eller utan animaliskt protein. Den ger dig alla möjligheter att använda det som finns i både kyl och skafferi och dessutom enkel att anpassa efter alla gästers behov. En perfekt flexi-rätt!
  • Hitta byggstenar som du enkelt kan spara. T ex falafel. Gör rejäl mängd smet och det som inte går åt, det fryser du. Prova att göra varianter med vita bönor, puylinser eller andra torra linser.