3 grunder – 27 olika desserter

Oavsett om vi ska laga mat eller desserter så är det tacksamt att använda sig av ett modultänk. Disa Molin, Årets konditor 2018, delar här med sig av tre grunder som du kan göra en mängd olika glasdesserter av: flexibelt och smart!

Disa Molin

Vinnare av Årets konditor 2018. Arbetar som chefskonditor på Nääs Fabriker Hotell & Restaurang Göteborg. Läs en längre intervju med Disa här.

Genom att tillaga några grunder och toppings kan du bygga en mängd olika desserter och smidigt möta avvikande kost i matsalen. Plocka bort, lägg till och kombinera fritt är ledorden. Disas recept bygger på 3 baser, 3 toppings och 3 crunch. Mixa dessa med varandra precis som du vill för att maxa antalet glasdesserter.

– När man väljer bas ska man tänka enkelt, en enkel smak som går med det mesta. Däreftet experimenterar du med toppingen. Välj spännande, annorlunda och färgstarka smaker på toppingen och använd den för att sätta karaktär på desserten. Testa t ex timutpeppar eller atsinakrasse som har lite anissmak, säger Disa.

tre-grunder-27-desserter-1200x675.jpg
Toppings, crunch och baser.

Glasdesserter går att variera i oändlighet. Till skillnad från en mer avancerad dessert som en tårta behöver man inte tänka lika mycket på stabiliteten, vilket skapar mer frihet i köket.

– Även om du har en ny dessert varje dag, vilket vi ofta har så kan du spara komponenter som blir över för att sätta ihop en ny dessert några dagar senare.

tre-grunder-27-desserter-disa-molin-1200x675.jpg
Disa Molin.

Jobba smart

Genom att ta fram delar av ett recept kan du spara tid och minska stressmomenten i köket, då tanken är att de olika komponenterna går att förbereda i god tid innan service. Det är en modell som ger mer än den tar. Och det som blir över använder du enkelt till en annan dessert senare i veckan. Servera också desserterna i enkla glas för att minimera disken. 

Av överbliven chokladmousse gör jag chokladmousse-kulor till tårtan

– Om du har gjort 120 glasdesserter med chokladmousse så får du troligtvis lite över. Då är det bara att frysa in och återanvända till lite vad som helst. Vi brukar göra chokladmousse-kulor som vi sen använder på tårtor. Och har du torra ingredienser över, då mixar du ner dem och gör dammsugare av det!

Inköpskostnaderna och priset du sätter varierar förstås, men så här ser en ungefärlig kalkyl ut.

ArlaPro-Flexitarian-3-baser-27-desserter-kalkyl-1200x300.jpg