Årets Kock 2017 Johan Backéus – med tryck i smakerna

Johan Backéus, Årets Kock 2017, är modig, går sin egen väg och är inte rädd för att prova nya tekniker. Maten han lagar är balanserad och smakintensiv med influenser från Japan. Det finns en tydlighet, men samtidigt en lekfullhet i hans sätt att se på råvarorna. Här bjuder han på vällagade rätter med modern eftersmak.

Årets Kock 2017: Johan Backéus

Arbetar: Deltid på matstudion Aveqia och som frilanskock.
Ålder: 31 år.
Familj: Min fru Birgit (kock) och två bondkatter.
Varit kock: I 15 år.
Jobbat på: Smedjan i Sundsvall, Gondolen, Restaurang B.A.R. och Restaurang Lux.
Bor: Flyttar snart hem till Sundsvall igen.
Inspireras av: Instagram, kokböcker och att äta på kollegors restauranger.
Äter helst: Fläsk och potatis med gräddig löksås återkommer alltid.
Bästa Arla-produkt: Smör – det syns i mina recept.
När jag inte lagar mat: Då gör jag ginger beer, flugfiskar och springer för att rensa huvudet. Har även jaktlicens.
Förebild: Henrik Norström lagar fantastisk god mat och Sayan Isakssons stil på maten gillar jag, så en kombo mellan båda.

Syrligt och fräscht
Johan Backeus har några friska och syrliga japanska favoriter som han gör med en nordisk touch. Smen med yuzy och citron är ett fermenterat smör och ett pålägg, men också en smaksättare. Tsukemono, fermenterade japanska pickles, blir mer som råkost i Johans tappning. Prova också hans brynta smörskum med äpple istället för en sås.
Syrad smaksättare

Arla® Pro Syrad grädde kombinerar gräddens alla goda egenskaper med en fisk, syrlig smak. Arla® Pro Syrad grädde är precis vad namnet beskriver – en grädde som syrats med mjölksyrabakterier för en lätt syrlig smak, vilket gör det enkelt för dig att balansera smakerna.

"Den syrade grädden förändrar allt!"

Potatis – kungen av råvaror

Man ska aldrig underskatta enkelheten i en råvara. Johan hyllar potatis i alla dess sorter och former. Potatis är en hållbar lagspelare som passar till det mesta. Den kan ge fyllighet åt en kräm, syltas, friteras, pureas eller bara njutas rakt upp och ner med en klick smör.

Svenskt smör från Arla® Kockserien

Klarifierat svenskt Smör är detsamma som skirat smör. Det består av ren smörolja och saknar vatten. Det är därför tyst i pannan när det hettas upp, till skillnad från vanligt smör som fräser. Klarifierat smör blir inte mörkfärgat vid upphettning och tillåter stekning vid höga temperaturer.

Läs mer om Arla® Kockserien