Landslagsinspiration för blivande kostekonomer

Det blev en smakrik avslutning på gastronomikursen för studenterna på kostekonomprogrammet i Göteborg. Svenska Kocklandslagets Fredrik Andersson kom för ett gästspel tillsammans med Arla.

Tre tips från Fredrik
  1. Planera arbetet och använd hela råvaran. Koka fond på puts från grönsakerna och få grunden till såsen eller soppan gratis.
  2. Våga krydda. Exempelvis chili kan vara smakrik utan att vara stark. Dosera rätt och det blir väldigt gott.
  3. I alla typer av puréer kan man med fördel använda syrade mejeriprodukter, till exempel syrad grädde, eller gräddfil blandat med crème fraiche. Det ger en fräsch syra och blir mindre stickigt än vinäger kan bli.

Som lagledare och mångårig medlem i det framgångsrika kocklandslaget är Fredrik Andersson van att ta gastronomin till nya höjder. Men han vill också sprida den brett.

– Självklart vill vi vinna tävlingar men vårt främsta syfte är att utveckla svensk gastronomi. Många av de samarbeten jag gör handlar om att påverka i det stora, säger han.

Matglädje för många

Sponsringen av landslaget passar in i Arlas arbete med att sprida matinspiration. Att kunna ta med sig Fredrik och laga mat med kostekonomstudenter betyder mycket, säger Lotta Bäckman som är kock på Arla.

– Många kommer att bli kostchefer i kommuner och landsting. Det är viktigt att de ser att det går att jobba med matglädje för många. Menyn i dag är gjord för att kunna lagas till över 2000 personer.

Fredrik delar ut recepten. Förrättsgruppen ska laga bakad lax med blomkålskräm, syrad gurka, brynt sojasmör, forellrom och rädisor.

– Som tillbehör har vi också råhyvlad blomkål och stekta bitar av surdegsbröd. Vi balanserar kräm med hårdare konsistenser. Det är roligare att äta när det händer något, säger han.

Tre grundsmaker

Parfait kan låta lite 1980-tal, men det är smart när man inte har glassmaskin. Och det kan bli jättegott!

Varmrätten är torskrygg med kryddig morotskräm, bakade morötter, picklad fänkål, bakad tomat och skaldjursskum.

– På tävlingar jobbar vi med tre grundsmaker i varje rätt, det ska inte vara för spretigt. Sedan handlar det om att få till rätt syrlighet, sälta, sötma, krispighet och krämighet.

Sista gruppen gör chokladfondant med hallonparfait, marinerade hallon och karamellrostade nötter.

– I desserten får varmt får möta kallt. Parfait kan låta lite 1980-tal, men det är smart när man inte har glassmaskin. Och det kan bli jättegott! Som här där grädde, hallonpuré, lite citronjuice och rom ger smak.

Jättegott och jättekul

Fredrik går mellan stationerna, smakar, tipsar, demonstrerar sifonen och visar hur uppläggningarna är tänkta. När måltiden är över märks det att studenterna är nöjda, både på kommentarerna och det renskrapade porslinet.

– Det här var jättegott och jättekul! När jag är klar med studierna vill jag jobba som kostekonom och gärna utveckla vegetarisk mat. Att inspireras av någon som Fredrik ger verkligen mycket, säger Frida Tell.

Så tycker vi om inspirationsdagen

Sandra Glännman, student
Sandra Glännman, student
Jag är kock i grunden och tycker att gastronomi är roligt. Det är viktigt att jobba med smak, textur, vackra uppläggningar och att ta med alla sinnen in i köket. Och det är jättebra att få inspiration av Kocklandslagets ledare! Man lär sig mycket av att göra de olika momenten och det är roligt när vi som grupp arbetar ihop.
Cecilia Magnusson Sporre, ansvarig för gastronomikursen
Cecilia Magnusson Sporre, ansvarig för gastronomikursen
Det här samarbetet tillför mycket! Studenterna får träffa Fredrik från Kocklandslaget, Lotta från Arla och ta del av erfarenheter och kunskaper från branschen. De får se hur man kan arbeta med matglädje i flera dimensioner, med njutning, sinnlighet, bra råvaror och hur komplext det är. Det är viktigt, inte minst för dem som ska jobba med offentliga kök.
Fredrik Andersson, Svenska Kocklandslaget
Fredrik Andersson, Svenska Kocklandslaget
Jag tycker om att vara ute och inspirera i sådana här sammanhang. Att få studenterna att se med nya ögon och ta ett steg till. Det är också en rolig utmaning att få det som funkar på krogen och tävlingar att funka i stordrift. Dessutom känns det viktigt. För mig är det självklart att även gamla och sjuka ska ha rätt till god mat, det är en grundpelare i ett gott liv.