Julbord 2019

Mindre upplägg och portionsbitar på buffén och några utvalda rätter som serveras på tallrik. Det är både enklare och mer lönsamt att starta från en grön bas och lägga till protein för de gäster som önskar.

Anders julbordstips!

Gott och lönsamt

  • Bli bra på att beräkna mängder. Ju större upplägg och fler rätter som finns, desto mer äter man.
  • Gör mindre gratängformar till buffén och byt ut dem oftare. Spritsa och fixa precis innan maten går ut, då ser bordet alltid fräscht ut.
  • Smaksätt gärna grönsaker med julens smaker, men mixa dem inte för att efterlikna köttbullar och prinskorv.
  • Helgrilla kålrot eller rotselleri och griljera som ett grönt alternativ till skinkan.
  • Utnyttja din pondus som kock. Gå ut i matsalen och presentera dina rätter på ett övertygande sätt.

Jobba hållbart

  • Ställ fram mindre tallrikar på buffén och jobba med portionsstorlekar och bitar, då minskar svinnet.
  • Servera vissa rätter på tallrik à la minute. Maten håller längre på kyllådor i köket istället för i vattenbad eller på en varm buffé.
  • Kyl så att känsliga råvaror, t ex skaldjur, rom och såser, står kallt. Bufféer är väldigt känsliga för bakterier.
  • Skär ner och mixa dagsgammalt bröd som blivit över. Ställ torrt och varmt så har du t ex ditt eget ströbröd att griljera med.
  • Ta vara på överbliven ost, riv ner och frys in.