Osten i fokus!

Det är tillbehören som förgyller osten. Låt varje ost få en matigare variant och en åt det sötare hållet. Prova spännande tillbehör med vilda smaker i form av kryddsyltade kantareller eller nypon- och ingefärssirap. Lite kunskap och kuriosa om ostarna gör att gästerna tar och äter med mer vördnad.

Inkokt rotselleri med mandel och körvel är till exempel fantastiskt gott till ost till en låg kostnad.

– Jag erbjuder hellre färre och bättre ostar än många. Tre-fyra stycken räcker gott. Till dem jobbar jag mycket med rotfrukter. Inkokt rotselleri med mandel och körvel är till exempel fantastiskt gott till ost till en låg kostnad. Jag gör en lätt salt och syrlig lag som tar fram grönsakernas smak. Att torka rotfrukter är också jättegott till ost. Ett rotfruktsfras med lite florsocker som förstärker sötman, säger Fredrik Hedlund, köksmästare Lammet och Grisen.

Kvibille® Cheddar

KVIBILLE® CHEDDAR
Cheddarosten har sitt ursprung i Somerset i västra England men har tillverkats av halländska Kvibille sedan 1928. Idag används fortfarande samma hantverksmässiga tillverkningsmetod och recept. Cheddarosten är en klassiker på det svenska julbordet där den ofta gröps ur med sked.

Kvibille® ädel

KVIBILLE® ÄDEL
Blåmögelosten Kvibille Ädel är en svensk inhemsk stolthet. Osten tillverkas hantverksmässigt på Kvibille Mejeri i Halland sedan 1932. Ädelosten är mild, salt och har en pikant och aromatisk smak.

Arla Sture® Röd

ARLA STURE® RÖD
Arla Sture är en mild, smakrik gräddost med mjuk arom, tydlig syrlighet och sälta och lång eftersmak. Låt osten stå framme en stund och tempereras innan serveringen så kommer den nästan att smälta i munnen.

Falbygdens Präst® Gran Reserva

FALBYGDENS PRÄST® GRAN RESERVA
Falbygdens Gran Reserva Präst® är lagrad i hela 24 månader och har små, knastrande kristaller vilka låter aromerna utvecklas ytterligare till en mycket hög intensitet. Osten är fyllig med toner av smörkola och hasselnöt, balanserade med viss beska. Namnet 1878 är en hyllning till det år då Falbygdens Ost grundades.