Landslagsinspiration för blivande kostekonomer

För andra året i rad besökte Kocklandslagets lagledare Fredrik Andersson och Arla Göteborgs universitets studenter inom Kostekonomi med inriktning mot ledarskap. Gastronomi för många var temat och höstens grönsaker samt svenska råvaror var starkt involverade i rätterna som eleverna fick laga.

Febril aktivitet, stort engagemang för mat och renskrapade tallrikar dominerade när kostekonomstudenterna på Göteborgs universitet fick besök av kocklandslagets Fredrik Andersson tillsammans med Arla.

- Det är i årskurs tre man kommer till gastronomin, berättar Cecilia Magnusson Sporre, lektor i måltidsvetenskap på Göteborgs universitet. Med den här övningen vill vi visa hur man kan uppnå gastronomi för många.

cecilia-magnusson-bw-1200x675.jpg

Cecilia brinner nämligen för att göra skillnad för många i alla de offentliga kök som finns runt om i landet. Det kan vara en utmaning men det finns trick som gör det enklare. Fredrik Andersson förklarar att senast dagens meny lagades upp väntades 1000 gäster.

- Om man bara förbereder sig noga kan man laga väldigt avancerade grejer, säger han.

Höstens skörd i fokus

Utanför fönstret tar hösten vid och regnet smattrar mot rutan. Och det är just höstens grönsaker och de svenska råvarorna som står i fokus. Förrätten domineras av blomkål, i varmrätten får morötterna bre ut sig medan desserten lyser klart rosa av hallon.

Eleverna jobbar metodiskt och vant i köken. Då och då får Fredrik de där frågorna som gör att han behöver fundera över varför han valt att skriva receptet just så. Ska den syrade gurkan vara i kuber, stavar eller slantar? Kuber svarar Fredrik, eftersom den ska byggas på höjden.

fredrik-andersson-bw-1200x675.jpg

Fredrik Andersson berättar inlevelsefullt om planerna inför kommande tävlingar med kocklandslaget. Det är tusentals timmar han och laget har lagt ner på att finslipa allt in i minsta detalj. På frågan vad som driver honom svarar han:

– Självklart är det roligt att tävla och vinna men det jag verkligen vill är att vara med och påverkar framtiden för svensk gastronomi. Och att utveckla svenska råvaror.

Varierade tekniker ger extra dimension

Flera av eleverna nämner just variationen av tekniker som höjdpunkter under dagens matlagning. Att både baka, puréa, pickla och använda grönsakerna råa i samma rätt ger en extra dimension. Dessutom är det bra ur ett svinnperspektiv eftersom puts från grönsakerna kan användas i purén.

rebecca-andersson-billstrom-1200x675.jpg

Studenten Rebecca Andersson Billström berättar att mat alltid funnits i släkten. När hon hörde talas om kostekonomprogrammet var det givet att söka. Att få kombinera teori och praktik och dessutom med en stor portion ledarskap är en drömutbildning som förhoppningsvis leder till drömjobbet kostchef i offentlig verksamhet för henne.

Tips från Fredrik Andersson:
  1. Förbered allt noga. Då kan du laga avancerad mat till många.
  2. Créme fraiche, yoghurt, syrad grädde eller mild vinäger balanserar sältan i t ex en sås eller puré och ger en ökad fräschör.
  3. Lägg fokus på upplägg. Forskning visar att människor uppfattar ett runt upplägg som mer aptitligt än ett avlångt som ser mer mekaniskt ut.