Så bygger du en grön rätt

En grön rätt förväntas idag hålla lika hög kvalitet som en med kött. Tänk därför på samma sätt kring struktur, temperatur, näringsinnehåll och självklart syra, sötma, sälta och beska. En smart byggsten för att tillföra smak, fett och protein är mejeriprodukter. Något som dessutom gör sig utmärkt i krämer och puréer.

Hemma lagar många mat med köttsubstitut, så när de kommer till oss vill de gärna ha väldigt goda tillagade grönsaker, säger Andreas Hedlund.

7 tips för att bygga en grön rätt:

  1. Jobba efter säsong! Då är grönsaker och rotfrukter både godast och billigast.
  2. Ta reda på dina gästers favoriter! Rotselleri och spetskål är två råvaror som alltid går hem. Rotsellerin kallas ibland landets nya falukorv och har extra stor igenkänningsfaktor hos gästerna.
  3. Bind ihop din rätt! Eftersom det inte finns någon klassisk sås till gröna rätter är krämer, puréer och vinägretter smarta sätt att göra din rätt komplett. Tänk på att det ena inte utesluter det andra.
  4. Sälj rätten rätt! Ord som grillat, BBQ eller cajun på menyn ökar försäljningen av gröna rätter. Framförallt hos män. Så med en härlig glaze eller rub kommer du långt.
  5. Huvudråvara eller inte? Fundera över om du behöver ha en huvudråvara eller inte till din gröna rätt. Ofta blir din rätt mer intressant och enklare att komponera om du jobbar med flera olika grönsaker, rotfrukter, gryn och såser.
  6. Variera mera! Till skillnad från en bra köttbit tröttnar man relativt snabbt på en grönsak eller rotfrukt. Därför kräver gröna rätter lite mer variation, både när det kommer till smak och textur.
  7. Undvik fettfällan! Det blir lätt att man adderar lite extra fett i gröna rätter för att kunderna ska bli mätta. Men tänk istället mer protein. På så sätt kan du undvika för feta rätter utan att tappa mättnadskänslan. Här hittar du en mängd proteiner att välja mellan.