Kryddig blomkål med ostsmör och citronpicklade grönsaker

Trenden med grönsaker och rotfrukter fortsätter starkt. Allt fler gäster vill dra ner på kött och testa det gröna köket. Även för kockar finns det mycket att upptäcka när det gäller grön matlagning. Andreas Hedlund, krögare på Villa Wera i Stockholm och Årets Kock 2002 samt Thomas Sjögren, krögare på Skäret i Smögen och Årets Kock 2015 är två av våra främsta kockar som verkligen ser möjligheterna i grön matlagning!

– Det finns mycket potential i grön matlagning. Man blir bättre mätt på grönsaker än en stor tung köttbit. Det finns fler vägar att gå och det är lätt att göra intressanta rätter. När man jobbar i säsong är grönsakerna också godast när de är som billigast, säger Thomas Sjögren.

– Har jag bra grön mat får jag fler gäster. Oftast kommer de i sällskap och täcker jag upp så att alla kan hitta något på menyn kommer fler. Hemma lagar många mat med köttsubstitut, så när de kommer till oss vill de gärna ha väldigt goda tillagade grönsaker, menar Andreas Hedlund.

Thomas Sjögren och Andreas Hedlund.
Thomas Sjögren och Andreas Hedlund.

Han berättar också att vissa grönsaker och rätter är enklare att sälja, som rotselleri och spetskål.

Lägger vi dessutom till ord som grillat, BBQ eller cajun ökar andelen män som äter grönt med 300 procent.

– Rotselleri börjar bli landets nya falukorv. Den går alltid bra och har stor igenkänningsfaktor. Lägger vi dessutom till ord som grillat, BBQ eller cajun ökar andelen män som äter grönt med 300 procent. Skriver vi däremot något som vi tycker är coolt, som en krydda från Afrika eller liknande, minskar efterfrågan betydligt, säger Andreas.

Mejeriprodukter har en given plats i kockarnas gröna matlagning. Ett smart sätt att få in näringsvärden som naturligt saknas i gröna rätter.

– Mejeri är bra eftersom det ger såväl smak som fett och protein. Det kan annars vara svårt i rätter med bara grönsaker. När vi lagar grönt tänker vi på samma sätt som vid annan matlagning; det ska vara olika konsistenser, smaker och bra näringsinnehåll, påpekar kockarna.

– En rätt måste både mätta och vara god, det räcker inte att den är grön. Det måste också låta gott. Vi ser till exempel att färskpotatis med brynt smör och tryffel lockar väldigt mycket mer än färskpotatis med kålrot, säger Thomas.

Brynt smör har blivit en populär och uppskattad smakkompis till grönt. Därför har vi satt ihop en snabbkurs i att bryna smör enligt de senaste rönen om smörets bästa temperatur. Vilket är lägre än man tror. Ett annat gott och omtyckt tillbehör är ostkräm. Här hittar du recept på tre olika ostkrämer för tre olika tillfällen!