Största utmaningen med en grön rätt är att få in proteinet. Som tur är finns det idag en mängd gröna alternativ att använda sig av.

Hitta gärna en rätt där du enkelt kan kombinera proteinkällorna med varandra. Grytan är ett bra exempel på detta. Fyll på med protein från bönor, linser och mejeriprodukter och smaksätt med kryddor från det thailändska eller mexikanska köket. En hit för köksekonomin och gästerna!

Mejeri

Proteinkällor som ost och matyoghurt går att addera till nästan vilken grön rätt som helst. Dessutom tenderar du att öka försäljningen av dina grönsaker och rotfrukter genom att t.ex. toppas med ost. Det handlar om att servera en rätt som näringsmässigt håller en hög nivå, men inte snålar på godsakerna.

Mejeriprodukter att jobba med

Ost, vitost, KESO® Cottage Cheese, kvarg, Arla® Färskost, Arla Köket® Grekisk yoghurt, Arla Köket® Turkisk yoghurt, Arla Köket® Matyoghurt.

Grönt

Några av våra gröna favoriter
  • Bönor – röda-, vita-, svarta- eller sojabönor.
  • Linser – Gröna-, röda-, och belugalinser.
  • Ärter – Gula-, gröna-, sprit- eller kikärter.
  • Gryn – hirs, nakenhavre, matvete eller quinoa
  • Frön – chia, linfrö, solroskärnor, pumpakärnor, melonkärnor
  • Bröd

Gröna proteiner är inte bara tacksamma att kombinera med varandra utan skapar även möjligheter för att testa nya rätter i köket. Smaksätter du dina råvaror med cajun eller italienska smaker tenderar rätten dessutom att gå bättre i matsalen.

Köttsubstitut

Ett bra sätt att lyfta sina gröna rätter på menyn är att jobba med ingredienser som gästerna känner igen, så som Quorn och Oumph. Proteiner som många idag lagar med hemma. Andreas Hedlund på Villa Vera tipsar dock om att många kunder idag verkligen uppskattar riktigt bra tillagade grönsaker med proteiner från ost, puréer, krämer och olika gryn, bönor och linser. Men varför inte mixa?

Testa gärna: Vegme, Oumph, Quorne, Anamma eller Tofu.