Jimmi Eriksson

Han är en lagspelare i köket som gillar utmaningar. Han är målmedveten och strävar hela tiden efter att utveckla sin matlagning. Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016, tror på sig själv och lyssnar på andra. Med sin ödmjuka stil och stöddiga matlagning vann han både Årets Kock och kollegornas uppskattning.

Varför ville du bli kock?

– Det har nog alltid funnits i bakhuvudet. Jag har alltid velat göra något kreativt med händerna. När jag som 18-åring praktiserade hos Viktor Westerlind på F12 och fick upp ögonen för den härliga teamkänslan bestämde jag mig.

Jag vill lära mig nya saker som gör mig till en bättre kock. Jag har ett driv att tävla mot mig själv för att bli bättre. 

Vilka har varit de viktigaste milstolparna i din karriär?

– Segern i Årets Kock. Och när jag som 20-åring flyttade utomlands, då växte jag som person. Viktigast har varit jobbet på Lilla Ego. Det har utvecklat mig sjukt mycket i alla stadier och gjorde att jag vann Årets Kock. Du har jobbat i Österrike, London, Karibien och på en båt i Medelhavet.

Varifrån kommer din nyfikenhet?

– Min målmedvetenhet. Jag vill lära mig nya saker som gör mig till en bättre kock. Jag har ett driv att tävla mot mig själv för att bli bättre. I Årets Kock ville jag bevisa hur långt jag kan pusha mig själv både för juryn, men framförallt för mina mentorer Tom och Daniel. De har betytt otroligt mycket för mig. Jag känner en lojalitet, tacksamhet och respekt för allt de har lärt mig.

Bollplank och lagkänsla i köket.
Bollplank och lagkänsla i köket.

Beskriv din matlagning?

– Jag älskar att testa maträtter med nya kombinationer. Jag gillar raka, tydliga smaker och är inte blyg i min smaksättning. Gästerna ska få en upplevelse för alla sinnen. Grönsaker brinner jag mest för, de har en bredd och går att variera i oändlighet. Jämför med en köttbit, den ska vara enkel.

Kan man kalla din mat nynordisk?

– Jag gillar att jobba med våra fina svenska råvaror, men använder gärna smaksättningar och kryddor från andra delar av världen. Dels för att hitta nya smakkombinationer, dels för att utveckla mitt eget smakregister.

Berätta om din smakfilosofi?

– Jag letar efter det som förhöjer smaken hos varje råvara. Det gäller att våga testa vad som funkar tillsammans. Ibland kanske inte det självklara är bäst ihop, utan det mest oväntade.

Texturer mise en place.
Texturer mise en place.

Hur kan man laga storstadskäk på hög nivå och ändå hålla bra priser?

– Som gäst ska man tycka att det är prisvärt att gå ut och äta. Men då krävs mycket tänk bakom varje rätt. Tom och Daniel skapade en krog de själva ville gå till. Nook, Shibumi och Woodstockholm är andra krogar som skapar grym mat för en liten peng.

Vad blir nästa restaurangtrend?

– Jag tror på mer grönsaker och mindre protein även i fortsättningen. Vi kommer jobba mer med hållbarhet. Och fler krogar med enkel inredning och perfekt mat kommer att dyka upp.

Axplock av ingredienser i Jimmis kök.
Axplock av ingredienser i Jimmis kök.

Framtidsdrömmar?

– Planen är att öppna en krog, men jag vet inte när. Nu vill jag fortsätta att utvecklas och bli köksmästare nånstans eller jobba med ett fast projekt och egna gig. Jag vill behålla lagkänslan.

Vilken kock skulle du helst vilja äta lunch med och vad skulle ligga på tallriken?

– Det finns många duktiga kockar, men jag väljer Thomas Keller på The French Laundry. Jag hoppas på en variation med massor av grönsaker.

Jimmi Eriksson
Det här är Jimmi

Lilla Ego, Stockholm
Ålder: 29 år.
Jobbat som kock: 10 år.
Bor: På Södermalm i Stockholm.
Gillar mest med mitt jobb: Teamkänslan och kreativiteten. Har spelat fotboll i hela mitt liv, men nu står jag och bollar idéer i köket istället.
Mina förebilder: Daniel Räms och Tom Sjöstedt.
Bästa Arla-produkt: Gräddfil och smör är storfavoriterna.