Johan Backéus potatisguide
Vanliga svenska potatissorter

Svensk potatis kan skördas från början av maj till slutet av oktober.

Färskpotatis
Arrow, Swift, Minerva, Rocket och Maria är snabbväxande sorter som är färdiga före midsommar. De här potatisarna går inte att lagra utan ska ätas nyskördade.

Sommar- och höstpotatis (tidiga sorter)
Princess, Ukama, Viking, Pentland Javelin, Maris Bard och Solist kan inte lagras under längre tid, utan bör ätas under hösten.

Höst- och vinterpotatis
Bintje, Annabelle, Asterix, King Edward, Fakse, Folva och Perlo är samtliga potatissorter som går bra att lagra.

Precis som svenskarna använder peruanerna mycket potatis i sin matlagning. Johan Backéus, Årets Kock 2017, älskar svensk potatis och guidar dig här till några av sina favoriter. 

Mandelpotatis

Mjölig sort med mycket smak. Skalet är tjockt och jag kokar den alltid med skalet på. Självklar potatis i övre delen av Sverige där jag kommer ifrån, men också en kockfavorit. Bra att suga upp såser med, eftersom den lätt ramlar sönder. Supergod till min älsklingsrätt stekt fläsk med löksås.

Asparges (sparrispotatis)

Mycket avlång fast delikatesspotatis med lätt nötsmak och tunt skal. Den liknar mandelpotatisen, men faller inte sönder. Sparrispotatis passar fint att ugnsrosta. Jag tycker också att den är helt magisk att koka och servera skivad med rödlök, lite ägg och skirat smör på en sillmacka.

Färskpotatis

Solist heter en av de tidiga sorterna. Med sina rundovala knölar, släta tunna skal och goda smak är den en restaurangfavorit. All färskpotatis innehåller mycket vatten, ska hanteras varsamt och sjuda i vatten som precis täcker potatisen. Smaken är mild eftersom den inte hunnit utveckla någon direkt smak. Så för mig är den godast bara med en klick smör och lite salt.

Asterix

En långoval knöl med rött skal och ganska gult kött. En god fast potatis med bra kokegenskaper som passar till det mesta. Jag gillar att rosta den och skalets härliga röda färg kan då förändras och bli djupare. Bra resistens mot mörkfärgning och låg stärkelsehalt.

Körsbärspotatis

En ny liten rund, fastkokande potatis med rött skal. En långsamt växande gourmetpotatis med god, mycket koncentrerad smak och vacker färg. Perfekt, tycker jag att koka, krossa och fritera.

King Edward

Omtyckt sort som funnits länge. En rundoval mjölig potatis med ljust skal och röda fläckar. Köttet är gulvitt. King Edward är gott till nästan allt och min pappa har alltid odlat den. Koka, pressa, mosa, baka eller laga en god soppa, men fritera den inte.

Annika

En svensk välsmakande sort med rundovala knölar. Ljusgult fast fruktkött. En omtyckt potatissort för oss restaurangkunder som ställer stora krav. Mycket god smak, samt ett tunt ljust skal som gör den användbar med skalet på.

Amandine

Kommer ursprungligen från Frankrike, men odlas numera även i Sverige. Sorten är långoval och mandelformad med ljus färg. Den är fastkokande och har karaktären av en primörpotatis året runt, vilket gör den till en finpotatis. Mitt tips är att koka eller rosta den och servera med smör, körvel, dragon och havssalt.