Ett grönare & godare julbord

Inspireras av gröna och goda julrecept från kocken Anders Isaksson och konditorn Kasper Kleihs från Svenska Kocklandslaget.

Julbordet är efterlängtat av många. Det är en trevlig tradition. Och de senaste åren har intresset ökat för mer gröna alternativ på julbordet. Anledningen är att fler gäster har dragit ner på kött och är mer medvetna om vad de äter.   

Kocken Anders Isaksson och konditorn Kasper Kleihs, från Svenska Kocklandslaget, vill tillsammans med Arla inspirera till en godare jul för alla. Båda har utgått från klassiker och skapat nya, spännande recept som ger ökad valfrihet. Låt dig inspireras av deras moderna smårätter, uppdaterade desserter och julgodis för ett hållbart och lönsamt julupplägg.

Lönsamma och hållbara julbordstips

  • Bli bra på att beräkna mängder. Ju större upplägg och fler rätter som finns, desto mer äter man. Ställ fram mindre tallrikar på buffén och jobba med portionsstorlekar och bitar, då minskar svinnet.
  • Gör mindre gratängformar till buffén och byt ut dem oftare. Spritsa och fixa precis innan maten går ut, då ser bordet alltid fräscht ut.
  • Smaksätt gärna grönsaker med julens smaker, men mixa dem inte för att efterlikna köttbullar och prinskorv.
  • Utnyttja din pondus som kock. Gå ut i matsalen och presentera dina rätter på ett övertygande sätt.
  • Servera vissa rätter på tallrik à la minute. Maten håller längre på kyllådor i köket istället för i vattenbad eller på en varm buffé.
  • Skär ner och mixa dagsgammalt bröd som blivit över. Ställ torrt och varmt så har du t ex ditt eget ströbröd att griljera med. Gör detsamma med överbliven ost - riv ner och frys in.

Smarta och lönsamma tips till julens gottebord

  • Gräddbaserade desserter kan frysas färdigportionerade, t ex ris à la Malta, pannacotta och mousser. Tänk mindre storlekar och servera desserter i portionsglas.
  • Var effektiv och gör en rejäl sats knäck varje vecka under julsäsongen.
  • Ha påsar i kylen med t ex pepparkakssmet och spritsa ut i silikonformar.  Förbered spritspåsar till dekoreringar och låt vila i kylen.
  • Gör det enkelt! Svåra dekorer och glaseringar är tidskrävande.
  • Gjut i silikonformar för exakta portioner – det ger inget svinn vid skärning.
  • Gör egen hallonpuré, torka kärnorna som silas bort och mixa till pulver för smaksättning.
  • Återanvänd smält choklad av bra kvalitet som blivit över.
  • Spara vaniljstänger till eget vaniljsocker. Blanda med socker och förvara torrt i lufttäta lådor.
  • För nötfria alternativ – byt ut nötterna mot olika typer av frön, t ex pumpakärnor och solroskärnor.