Ost är det som lyfter en hamburgare från något gott till något fantastiskt. Med en skiva ost på köttet förbättrar du smaken, adderar textur och skapar en fest för ögat. Det är något nästan magiskt som sker när du lägger en ostskiva på hamburgaren. Vi kallar det cheeseeffekten.

Så påverkar ost din verksamhet och dina burgare

Någon sa en gång ”En burgare utan ost är ingen riktig burgare”. Vi kan bara hålla med. Rätt sorts ost kommer inte bara hjälpa dig sticka ut ur mängden. Det är ett av fundamenten i en välbyggd burgare som tillför smak, textur och utseende. Något för alla sinnen. Här är några tips på hur du låter osten driva försäljning.

cheeseeffekten-tips-1-1200x675.jpg

Tips 1: Använd ost för att lyfta smaken

Ost är en perfekt smakbärare. Den tillför umami med ett stänk sälta till dina burgare och förstärker alla, speciellt proteinrika ingrediensers, smaker. Vissa ostar passar dessutom bra ihop, till exempel blåmögelostar och cheddar, vilket ger bitterhet, krämighet och sälta. Smältost med tillsatser har däremot inte några smaklyftande egenskaper.

Tips 2: Skapa balans med ost

Tack vare sin krämiga smältegenskap sammanför osten olika texturer i burgaren – det mjuka brödet, inlagda gurkors krispighet och köttighet från burgaren – och skapar en balanserad upplevelse, vilket ger en utsökt munkänsla. Alla ostar är dock inte likvärdiga så välj alltid en ost med goda smältegenskaper, d.v.s. som smälter snabbt utan att svettas eller bli bränd.

cheeseeffekten-tips-2-1200x675.jpg

cheeseeffekten-tips-3-1200x675.jpg

Tips 3: Öka marginalerna med storytelling

Våra mätningar visar att kunder accepterar ett högre pris om du förmedlar ostens och andra ingrediensers ursprung. Alla våra ostar har en historia som kommer hjälpa dig ta en premiumposition i anspråk. Till exempel Arla Pro Lagrad cheddar som har anor från medeltidens England. Bokföringslistor visar att Kung Henrik II av England år 1170 köpte 4 640 kg cheddar. (Huruvida han åt allt själv framgår inte.)

Tips 4: Skynda på processen med en klosh

Att använda en klosh när osten smälter erbjuder många fördelar. Den förkortar smälttiden med mer än 50% och förbättrar slutresultatet. Den smälta osten omfamnar köttet perfekt utan att luftbubblor eller genomskinlighet förstör synintrycket. Du kan också använda en ångugn för samma resultat.

cheeseeffekten-tips-4-1200x675.jpg

cheeseeffekten-tips-5-1200x675.jpg

Tips 5: Take away-burgare behöver take away-ost

Hämtmat växer fortsatt i hela Västeuropa men många ostar, som vanlig mjukost, står sig inte bra i hamburgerbox. Vi har testat alla våra burgarostars förmåga att behålla sin krämighet utan att bli sega eller skära sig, även efter mer än 20 minuter i hamburgerbox.