Karoline Nordefors, kock på Stocksundsgården i Stockholm har vis av erfarenheten samlat på sig ett antal tips som hjälper dig att sätta guldkant på maten och att hålla budgeten.

Fem smarta tips till kocken

  1. PREPPA MED STORA DEGSATSER Gärna kilovis och framförallt kakdeg. Kan varieras i oändlighet, det går blixtsnabbt att ta fram, skiva och servera nybakade kakor.
  2. ÄT MED HÄNDERNA! Det är inte bara smakminnet som är kvar länge. Många äldre uppskattar också att återuppleva det fysiska minnet med maten. Ett sätt är då att laga rätter man kan äta med händerna, som t.ex. pulled pork i bröd och mjuka tortillas. 
  3. TA VARA PÅ ALLT, SLIPP MATSVINN Spara exempelvis fiskrens och frys in. När du har tillräckligt mycket kan du ta fram och göra färs av. 
  4. GÖR SNYGGA UPPLÄGG Vi satsar också mycket på snygga upplägg; det ska vara vackert att se på. Med lite kärlek är det inte svårt att få maten att se aptitlig ut.
  5. HA REGELBUNDA KOSTRÅD MED DE GAMLA Det är de som ska äta maten och det är för dem vi lagar maten. De ska bestämma vad som ska stå på menyn. Att prova nya idéer tar en framåt, allt kan inte älskas men, man måste våga utmana sig själv och sina matgäster.
Ha detta i åtanke
  • Bestäm dig för vad som är viktigt för dig och dina matgäster. Vad ska din röda linje vara?
  • Arbeta systematiskt och förbered så långt det går dagen eller dagarna före så arbetet flyter. För att kunna servera färskt bröd varje dag kalljäser jag i kylen över natten eller har färdiga torra ingredienser till bikarbonatbröd i påsar.
  • Arbeta med råvaror i säsong då frukt och grönt är som bäst och skapa temaveckor när det är som billigast.
  • Undvik att ta dig vatten över huvudet. Hitta en matlagningsstil som passar dig och dina matgäster. I början av min karriär ville jag göra allt men i den hård verkligheten måste man prioritera det som är viktigt. Att laga mat ska vara roligt och givande.