Prisad matkvalitet förgyller vardagen på äldreboendet

Hur lyckas man med små medel skapa måltider som förbättrar, förgyller och antagligen förlänger livet för sina matgäster? Kocken Karoline Nordefors på Stocksundsgården strax utanför Stockholm har svaren.

Äldreboendet Stocksundsgården har utarbetat en matstrategi med ekologisk, resursoptimerad mat och snygga upplägg i fokus. Det har lett till nöjda matgäster och 2015 vann Stocksundsgården pris för Årets seniormåltid.

– Man slutar aldrig att leva. Men när man blir gammal begränsas man i sina möjligheter att påverka vissa detaljer i sin vardag, som till exempel sina måltider. Den omständigheten vill vi göra så behaglig som möjligt för våra boende, säger Karoline Nordefors, kock på Stocksundsgården.

Kvalitet med enkla medel

Vi vill förgylla dagen för de boende och då är såklart måltiden en central del av upplevelsen hos oss.

– Vi vill förgylla dagen för de boende och då är såklart måltiden en central del av upplevelsen hos oss. Vi lagar all mat själva och varje dag bakar vi. Själv gör jag ofta rulltårtor, vilket är prisvärt. Vi lagar mycket fisk och har även utmanat våra äldre att prova vegetariska rätter. Det mötte en del motsånd, men vi involverade dem och lät dem provsmaka. Sedan utvärderade vi. Vissa rätter får strykas medan andra behålls, säger Karoline Nordefors.  

Protein och fibrer

För seniorer är näringsrik mat A och O. Karoline lagar mat med hög proteinnivå och mycket fibrer. Förutom i den vanliga maten blandar hon i fiber- och proteinrika grönsaker även i det populära fikabrödet. 

– Det är ett enkelt sätt att inkludera näring även i fikastunden. Ett annat sätt är att blanda i Kesella i grädden, berättar Karoline Nordefors.

Oumbärliga produkter i Karolines kök

  • Mellanmjölk för att servera till maten och använda i matlagningen just för att den är berikad med D-vitaminer och håller en bra fettnivå.
  • Filmjölk till frukost samt att den används tillsammans med andra mejerivaror i våra bröd och fikabröd. 
  • Kesella används t ex i smoothies, som topping i olika desserter ofta smaksatt med vanilj, i bröd och kakor, kalla såser.
  • Smör är ett måste i alla kök. Vi gör smörsåser, bryner mycket smör till kakor och smakförhöjare i maträtter, bakar mycket förstås och ja används i nästan allt. 
  • Färskost är en viktig komponent. Vi toppar våra mjuka kakor med olika krämer, gör cheesecakes både som tårtor och i portionsglas, blir till toppings i våra soppor och som pålägg med örter i. En mycket användbar produkt.
  • Yoghurt beställer vi till de boendes frukost men passar också i desserter, för att lätta upp t ex pannacotta och perfekt i bröd och kakor. Fetare yoghurt upp mot 10% är en bra beräkning av frukost och smoothies.
  • Gräddfil är ju ett måste på sommaren men vi använder mycket året runt. Perfekt i kalla såser, i cheesecake, som komponent i glass och i bröd och kakor.
  • Crème fraiche vispar vi ofta upp för att använda till desserter eller såser, monterar ner i soppor och puréer för att få in syra, perfekt i kakor och bröd och gör grytor och pastasåser krämiga.
  • Keso Cottage cheese är en proteinrik produkt som vi gör egen ostkaka på, desserter, mixar i smoothies, bakar på och berikar lasagne med.

Vilka är dina favoriter?

– Kesella, Keso cottage cheese och färskost är nog de produkter som är viktigast för äldre med högt innehåll av vassleprotein. Älskar dock att använda smör och vispgrädde, allt blir gott!

Följ Karoline på Instagram

Karoline är aktiv på Instagram, under kontot Seniormat. Här är några exempel på inlägg:

 

Sista arbetsdagen den här veckan och som alltid 3-rätter till lunch. DAGENS MENY 🌱Smördegsflarn med päron och ädelost toppad med honung och salladsblad. 🌱Smörstekt kalvlever med gräddsås, pressgurka, rårörda lingon och kokt potatis. 🌱Parfait med smak av jordgubbar och rabarber serverat med jordgubbscoulis och skivade färska jordgubbar. 🌱Nybakade småkakor: Chokladbröd och havrekakor. 🌱Persiljerotssoppa med pesto på persilja och solrosfrön serverat med tunnbrödsrullar fyllda med skagenröra och ägg. 🌱Färsk frukt, smoothie och valfritt kvällsfika. #detskavaragottattbligammal #stocksundsgården #danderyd #äldreboende #kravcertifierad #svensktkött #vegetariskt #retirementhome #sweden #elders #bluecheese #pear #honey #truecooks #chefsofinstagram #åretsseniormåltid2015 #whiteguidesenior #eat #good #food #yum

Ett foto publicerat av Karoline Nordefors 👵🏻🍽 (@seniormat) 

Snacka om pangpris! 60:- för den här grymma rätten och dessert. Vart? På äldreboendet Stocksundsgården såklart! Som anhörig är man välkommen att äta hos oss, alla dagar i veckan, årets runt. #Repost @seniormat ・・・ DAGENS MENY 🌱Rimmad MSC Kolja loin bakad på 100 grader till 42 graders innertemperatur. Kombinerades med kokt potatis uppvänd med ångad grön sparris, stjälkselleri och dill. Serverades med ett vispat pepparrot- och citronsmör och en dillolja gjord på stjälkarna från den plockade dillen. 🌱Smulpaj med rabarber och jordgubbar serverad med råkräm. 🌱Pavlova med jordgubbskompott, vispad vaniljgrädde och färska jordgubbar. 🌱Bakad potatis med Skagenröra och blandad dressad sallad. 🌱Färsk frukt, smoothie och valfritt kvällsfika. #detskavaragottattbligammal #stocksundsgården #danderyd #äldreboende #åretsseniormåltid2015 #whiteguidesenior #kravcertifierad #MSC @msc_sverige @centralapartihallen @aldrenytt #retirementhome #sweden #fish #haddock #elders #eat #good #food #truecooks #chefsofinstagram #chef #nordefors #moderngastronomy #artofplating @white_guide_junior

Ett foto publicerat av Karoline Nordefors (@nordefors)