Kostchefen Irene Gidlund Granqvist skulle även kunna titulera sig ”expert på seniormatglädje”. Hon har vunnit Arla Guldko med sin arbetsplats Danvikshem i Stockholm och hon har suttit med i juryn för tävlingen 2017. Att bedöma matglädje är att bedöma samarbete, förklarar hon.

– När jag som jurymedlem kommer ut på ett äldreboende tittar jag på entusiasmen för måltiden i hela organisationen. Måltidsglädje måste vara ett helhetsarbete som inte bara kommer an på köket. Självklart är det viktigt att maten är vällagad, men en måltid är så mycket mer.

 

Irene Gidlund Granqvist tips för att skapa matglädje

Få med alla på banan
De som serverar behöver också vara engagerade. Måltiden är även hur man samtalar om den, skapar förväntan och lägger upp maten. Att fråga om tillbehör och påfyllning, hela stämningen kring bordet ingår. Be de boende berätta om sina matminnen, då får de som beställer och serverar maten en uppfattning om vad individen önskar.
Se måltiden som omvårdnad
Matglädje är inte något sidoprojekt, det handlar om hälsa och välmående. Många äldre har nedsatta sinnen och får färre stimuli. Då har maten ännu större betydelse. Det går att skapa upplevelser och små happenings av minsta lilla fika. Bjud in till kafferep eller duka fram ”afternoon tea” i trädgården. Servera en ostbricka vid idrottsevenemang eller melodifestivalen. Man äter mer om man sitter tillsammans och har trevligt.
Jobba lyhört med menyn
Lyssna på de boendes önskemål, våra äldre är inte en homogen grupp. Några är beresta och vill gärna ha mat med internationella influenser. Andra älskar kroppkakor och sillbullar sedan barndomen. Det är viktigt att vara lyhörd och göra en bred och varierad meny.
Välkomna anhöriga
Ge tillfälle för boende och deras gäster att äta tillsammans. Det går kanske inte att ta hem lilla mamma längre men man vill ändå umgås över mat eller fika. Ryms man inte på avdelningen kan man flytta ner sällskapet i restaurangen eller ut i trädgården om vädret tillåter.
Arla Guldko
Vad är Arla Guldko?

Sedan år 2000 har Arla Guldko funnits för att sporra och visa uppskattning för ambitiösa kök och verksamheter. Arla har en viktig roll i att utveckla branschen, inte minst när det gäller mat till unga och gamla. Och ett bra sätt att utveckla är att ge möjlighet till tävling och inspirera genom goda förebilder.

Till Arla Guldko