Lockande gelato – en liten glassguide

Med tre olika baser har du alla möjligheter att skapa färgglad gelato med olika smakkombinationer i glassdisken. Noggrannhet i recepten är viktigast av allt. Sedan är det bara att sätta igång och laborera med smaksättningar, pinnar och desserter. Buona fortuna! 

En liten glassguide

Gelato
Innehåller mindre fett, mindre socker och mindre luft än traditionell glass. Det är en färsk italiensk glass som ska göras varje dag. Den är krämig, färgglad och alla ingredienser är avvägda i exakt mängd och bygger huvudsakligen på naturliga råvaror.
Parfait
Till en parfait behövs ingen glassmaskin. En bra parfait ska vara lätt och luftig samt mjuk och len. En klassisk parfait innehåller grädde och ofta frukt eller bär.
Sorbet
Fruktpuré är oftast basen i de flesta sorbeter. Men en sorbet kan också bestå av enbart fruktpuré eller fruktsaft och socker. Mängden socker beror på vilka frukter och bär som används. Känner du bara till grundreglerna så låt fantasin styra.
Granité
Granité eller granita, som den kallas på italienska, är den enklaste formen av glass. Skillnaden mellan en granité och den något mer tekniskt krävande sorbeten är hur iskristallerna formas. Det är absolut förbjudet att röra i massan under infrysningen, för då bildas inga iskristaller.
Mjukglass
En vanlig sommarglass där mer luft pumpas in i glassen för att göra den riktigt mjuk. Du kan göra mjukglass efter samma grunder och principer som för gelato, men använd en mjukglassmaskin som pumpar in mer luft. Glassen blir då lättare och luftigare och inte lika smakrik som gelato.
Yoghurtglass
Under de sista årtiondena har yoghurtglassen gått framåt. Den kan varieras på samma sätt som vanlig gräddglass och gelato. När du byter ut mjölken mot yoghurt får du mer syra i glassen eftersom yoghurt har en egen smak. Körsbär och yoghurt, honung och yoghurt, mango och yoghurt är exempel på goda smakkombinationer.