Arla® Pro Gelato Lab

Lär er att göra färsk glass och sorbet med härliga smakkombinationer tillsammans med glassmästaren Kenneth Erlandsson.

Skapa färgglad, smakrik och lönsam gelato

I vår Gelato Lab guidar Sveriges första officiella glassmästare, Kenneth Erlandsson, er genom en halvdag där ni kommer att lära er att göra färsk glass och sorbet med härliga smakkombinationer. Självklart får ni ett utbildningsmaterial att ta med er hem.

I denna Lab går Kenneth igenom grunderna och sedan får ni skapa färgglad gelato utifrån tre olika grunder. Noggrannhet i recepten är viktigast av allt. Sedan är det bara att sätta igång och laborera med smaksättningar, pinnar och desserter.

Läs mer om kursen och ta del av inspirerande recept genom att ladda ner vår folder.

Gelato Lab - PDF

Gelato Lab summerat

  • Passar för: Glassbarer, konditorer, kaféer & restaurangpersonal

  • Antal deltagare: Max 12 personer

  • Tidsåtgång: Cirka 5 timmar

  • Upplägg: En del terori och en del praktik

  • Kursledare: Kenneth Erlandsson

Vad lär man sig under kursen?

  • Balansera recept för gelato och sorbet samt felsöka och rätta till de vanligaste felen.
  • Kemin och sambandet mellan vatten och övriga ingredienser.
  • Hur man dekorerar och får en glassdisk som lockar fler kunder

Läs mer om kursen och ta del av inspirerande recept genom att ladda ner vår folder.

Gelato Lab - PDF

En liten glassguide
Gelato
Innehåller mindre fett, mindre socker och mindre luft än traditionell glass. Det är en färsk italiensk glass som ska göras varje dag. Den är krämig, färgglad och alla ingredienser är avvägda i exakt mängd och bygger huvudsakligen på naturliga råvaror.
Parfait
Till en parfait behövs ingen glassmaskin. En bra parfait ska vara lätt och luftig samt mjuk och len. En klassisk parfait innehåller grädde och ofta frukt eller bär.
Sorbet
Fruktpuré är oftast basen i de flesta sorbeter. Men en sorbet kan också bestå av enbart fruktpuré eller fruktsaft och socker. Mängden socker beror på vilka frukter och bär som används. Känner du bara till grundreglerna så låt fantasin styra.
Granité
Granité eller granita, som den kallas på italienska, är den enklaste formen av glass. Skillnaden mellan en granité och den något mer tekniskt krävande sorbeten är hur iskristallerna formas. Det är absolut förbjudet att röra i massan under infrysningen, för då bildas inga iskristaller.
Mjukglass
En vanlig sommarglass där mer luft pumpas in i glassen för att göra den riktigt mjuk. Du kan göra mjukglass efter samma grunder och principer som för gelato, men använd en mjukglassmaskin som pumpar in mer luft. Glassen blir då lättare och luftigare och inte lika smakrik som gelato.
Yoghurtglass
Under de sista årtiondena har yoghurtglassen gått framåt. Den kan varieras på samma sätt som vanlig gräddglass och gelato. När du byter ut mjölken mot yoghurt får du mer syra i glassen eftersom yoghurt har en egen smak. Körsbär och yoghurt, honung och yoghurt, mango och yoghurt är exempel på goda smakkombinationer.