Sweet Lab

I Arla Sweet Lab lär Marie Skogström och Patrik Fredriksson ut hur du effektivt skapar ett sortiment med spännande desserter och bakverk.

Bra att veta om Arla Sweet Lab

  • Kunskapsnivå: För dessertkockar och konditorer

  • Antal deltagare: Max 15 personer

  • Tidsåtgång: Cirka 3 timmar

  • Lämplig lokal: Kök eller matstudio

  • Kursledare: Marie Skogström eller Patrik Fredriksson

Smart upplägg

Med lite planering och ett smart upplägg är det enkelt att skapa ett brett sortiment av desserter och bakverk. Smidigast är att bygga upp ett lager med goda grunder som du alltid kan utgå ifrån.

Utveckla din kreativitet

I Arla Sweet Lab får du utgångsrecept på åtta fantastiska desserter skapade av Marie Skogström och Patrik Fredriksson, som du kan förändra efter egen kreativitet. Du får förslag på olika smakbaser, bottnar, crumble, interiörer och dekorer. 

Marie Skogström, vinnare av Dessertmästarna 2013, och Patrik Fredriksson, Årets Konditor 2013.
Marie Skogström, vinnare av Dessertmästarna 2013, och Patrik Fredriksson, Årets Konditor 2013.

Möt dina kursledare

Det här är Marie Skogström

Bor: Bara kyrkby 

Gör: Driver Mat & Vin Slottsparken, Malmö med matlagningskurser, middagar och event

Bakgrund: Kock, bagare och konditor som drivit Stolpaberga i Brunkeflo, blivit Årets Wilhelmina, vunnit Coupe Dessert och Dessertmästarna samt tävlat i Kockarnas kamp och Årets Kock

Förebild: Kreativa kollegor och människor

Favoritdessert: Hemgjord marängsviss

 

Det här är Patrik Fredriksson

Bor: Göteborg

Gör: Chef för Mr Cake, Göteborg

Bakgrund: VM-silver 2010 och VM-guld 2012 med Svenska Kocklandslaget, Årets Konditor 2013, chefskonditor Clarion Hotel Post

Förebild: Finns många, men drivande för hela branschen är Jan Hedh

Favoritdessert: En rulltårta med pistagenötter och hallon med nykörd vaniljglass och/eller rabarbersorbet

Hur bygger jag upp ett smakfullt sortiment med enkla desserter?
Marie: Med bra baser som du enkelt kan kombinera med olika konsistenser.

Patrik: I Sweet Lab ger vi exempel på hur du bygger desserter i olika lager. Du utgår från en botten, väljer en god fruktpuré, en kräm, en härlig fruktkompott och något chrunchigt. Det är viktigt att alltid jobba med olika texturer i varje dessert.

Vilken typ av dessert är populärast?
Marie: Alla typer eftersom allt handlar om personlig smak, men en klassiker som crème brûlée är alltid poppis.

Patrik: Idag väljer man mer efter säsong. Under höst och vinter är det mer mäktiga desserter och mycket choklad. Vår och sommar är det frukt- och bärdesserter som gäller. Jag föredrar själv de fräscha och syrliga.

Hur skapar jag variation i mitt sortiment?
Patrik: Genom att skifta smakkombinationer. En sockerkaksbotten kan bytas ut mot en nötbotten och mangokrämen mot en passionsfruktskräm. Du behöver inte alltid uppfinna hjulet, utan bara byta smak och textur.

Hur möter ni den växande gröna trenden i desserter?
Patrik: Vår verksamhet ser lite annorlunda ut, men det är lika viktigt för oss att ha respekt i val råvarorna och minska svinnet.

Har ni sett någon förändring i tänket kring råvaror?
Marie: Ja, idag finns mer veganska alternativ som komplement och ersättare till mejeriprodukter och ägg. Idag tänker man mer efter säsong, vilket känns helt naturligt och alltid varit självklart för mig.

En inspirerande halvdagskurs med fokus på desserter och bakverk

Bra att veta om Arla Sweet Lab

  • Kunskapsnivå: För dessertkockar och konditorer
  • Antal deltagare: Max 15 personer
  • Tidsåtgång: Cirka 3 timmar
  • Lämplig lokal: Kök eller matstudio
  • Kursledare: Marie Skogström eller Patrik Fredriksson

Det här får du

  • En inspirerande halvdag med teori och praktiska övningar
  • Vägledning och tester av hur olika smaker och texturer passar ihop
  • Planeringshjälp för att skapa ett basskafferi med naturliga råvaror
  • En avslutande lunch då vi smakar på det vi skapat tillsammans

Det här lär du dig

Att bygga upp ett lager med färdiga delar i kyl och frys t ex bottnar, interiörer, mousser och dekorer. Hur du kreativt bygger ihop de olika delarna utifrån smak, konsistens och textur. Optimal exponering och merförsäljning.

Vill du veta mer om Sweet Lab

Välkommen att kontakta din representant på Arla så berättar vi mer.