Gelato Lab

Kenneth Erlandsson är kocken och krögaren, som under de senaste åtta åren har ägnat sig helt åt glass – framförallt gelato. Våren 2016 blev han Sveriges första officiella glassmästare, men undervisar även i glasstillverkning på Gelato University i Bologna. I Arla Gelato Lab lär han dig att göra färsk glass och sorbet med härliga smakkombinationer, men också hur du kan omvandla gelato till desserter och glasstårtor.

I Arla Gelato Lab lär flerfaldiga svenska glassmästaren Kenneth Erlandsson ut hur du gör färsk glass och sorbet med spännande smakkombinationer, men också hur du omvandlar gelato till desserter och glasstårtor.

Bra att veta om Arla Gelato Lab
  • Kunskapsnivå: Konditorer, caféer, restauranger

  • Antal deltagare: Max 15 personer

  • Tidsåtgång: Cirka 5 timmar

  • Lämplig lokal: Kök med glassmaskin

  • Kursledare: Kenneth Erlandsson

Ökat intresse för gelato

Svenskarna är ett glassälskande folk och intresset för gelato håller på att explodera. Det finns mycket att vinna på att göra riktigt bra gelato. Ju mer du lär dig, desto roligare blir det att utveckla en spännande glassdisk.

Skapa färgglad gelato

I Arla Gelato Lab får du en första inblick i vad gelato är. Kenneth Erlandsson går igenom grunderna och sedan får du skapa färgglad gelato utifrån tre olika grunder. Noggrannhet i recepten är viktigast av allt. Sedan är det bara att sätta igång och laborera med smaksättningar, pinnar och desserter.

Intervju med Kenneth Erlandsson

Köerna ringlar sig långa utanför Kenneth Erlandssons gelateria SNÖ vid Odengatan i Stockholm. När han inte är där undervisar han i glasstillverkning. I Arla Gelato Lab lär han dig att göra färsk glass och sorbet med härliga smakkombinationer.

kenneth-erlandsson-1200x675.jpg
Kenneth Erlandsson

Första mötet med gelato?
– Det var när jag besökte en glassfabrik i Stintino på Sardinien. Där gjorde de en fantastisk chokladglass – någonting jag aldrig hade upplevt tidigare.

Det här är Kenneth Erlandsson

Bor: I Vasastan, Stockholm

Gör: Lärare på Gelatouniversitetet i Bologna och driver SNÖ

Bakgrund: Ekonom, självlärd kock, krögare, glassmästare

Förebild: Tore Wretman – gillar hans matlagning och filosofi

Bästa glassminnet: Besöket på en glassfabrik i Stintino

Varför blev du förälskad i gelato?
– Jag fascineras av smaker. Med italiensk glass finns oändligt många kombinationsmöjligheter. Det är spännande kemi och en extra utmaning med en fryst produkt som kan bli så god.

Beskriv skillnaden mellan gelato och glass!
– Gelato är fram för allt tydligare i smaken och krämigare, eftersom gelato innehåller mindre luft än vanlig glass och serveras något varmare vid -14 grader istället för -18 grader. Gelato innehåller dessutom mindre fett och socker. Gelato exponeras på ett mer tilltalande sätt – den är färgglad, vacker och spännande dekorerad – därmed lättare att sälja än vanlig glass.

Är det svårare att göra gelato?
– Nej, man tar bara glasstillverkningen ett steg till. Balansen mellan socker, vatten och luft är oerhört viktig och ingredienserna måste vara avvägda i exakt mängd. Alla råvaror är naturliga och kvaliteten är superviktig.

Är gelato lönsamt?
– Det är dyrare att ta fram gelato, vilket motiverar det något högre priset ut mot kund. Men när du serverar färsk glass av hög kvalitet får du en fantastisk kundtillströmning.

Vilken smak säljer du mest av?
– Pistage Bronte med saltrostade mandlar och rosmarin som jag vann SM 2018.

Bra att veta om Arla Gelato Lab

  • Kunskapsnivå: Konditorer, caféer, restauranger
  • Antal deltagare: Max 15 personer
  • Tidsåtgång: Cirka 5 timmar
  • Lämplig lokal: Kök med glassmaskin
  • Kursledare: Kenneth Erlandsson

Det här får du

  • En inspirerande halvdag med teori och praktiska övningar
  • Vägledning och tester av hur olika smaker och texturer passar ihop
  • Planeringshjälp för att skapa ett basskafferi med naturliga råvaror
  • En avslutande lunch då vi smakar på det vi skapat tillsammans

Det här lär du dig

  • Hur man får en bra gelato och sorbet
  • Innehåll och Ingredienser
  • Tre grundbaser – smaksättning, kompensering och receptformulering
  • Presentation av en gelatodisk och ekonomi

Vill du veta mer om Arla Gelato Lab?

Välkommen att kontakta din representant på Arla så berättar vi mer.