Cooffee Lab

I Arla Coffee Lab visar baristamästaren Kaveh Azizian hantverket bakom en perfekt caffè latte. Förutom bra kvalitet på kaffet ska mjölken ge ett krämigt och följsamt skum.

Bra att veta om Arla Coffee Lab
  • Kunskapsnivå: Grundkurs för alla som jobbar som barista

  • Antal deltagare: Max till 10 personer

  • Tidsåtgång: Cirka 3 timmar

  • Lämplig lokal: Café eller motsvarande med espressomaskin och kvarn

  • Kursledare: Kaveh Azizian

  • Kurser för baristor med särskilda önskemål kan genomföras.

Verktygen för att lyckas

När mjölken är skummad är det dags att göra latte art. I vårt Coffee Lab får du utbildning och en bra grund att stå på. Vi ger dig kunskapen om råvarorna och verktygen för att lyckas. Genom olika praktiska övningar får du, förutom bra kaffe, förståelse för hur hällteknik och temperatur påverkar kvaliteten på din latte.

Övning ger skicklighet

För att bli riktigt skicklig gäller det att öva mycket. Kursen har därför stort fokus på praktiska övningar, men även tips på hur du ökar din försäljning genom att erbjuda dina kunder en genuin latteupplevelse

Intervju med Kaveh Azizian

Kaveh Azizian är utbildad bartender och kock, som arbetat på restaurang i åtta år innan han blev barista. Efter att ha vunnit Beige Award 2001 jobbar han nu som utbildare och frilansande barista på caféer.

Det här är Kaveh Azizian

Bor: Stockholm

Gör: Utbildar baristor sedan 20 år tillbaka och skapar baristaevent. Rostmästare och kvalitetsansvarig på Gåshaga kafferosteri. Utvecklar baristakoncept till cafékedjor både i Sverige och utomlands

Bakgrund: Utbildad Kock och barista. Sveriges första segrare i en latte- art-tävling och medlem i baristalandslaget. Drivit svenska Barista Akademien sedan 2008

Förebild: Många duktiga som betytt mycket för kaffevärlden. Giovanni Masturzo på Gevalia och Philippe Barreca på Classic Kaffe

Bästa latteminne: Första gången jag lyckades göra latte art i form av ett hjärta. Det var kärlek vid första ögonkastet

Varför blev du barista?
– Jag tycker om att jobba på ett café och jag tycker om att tävla.

Utrustning som krävs för en perfekt latte?
– En bra espressomaskin och en bra kaffekvarn. Det finns allt från enkla till avancerade maskiner. Det är viktigt att göra en noggrann research för att få rätt maskin i förhållande till kapacitet. Väljer du en proffsig maskin får du också tillgång till ett bra nätverk med service och reservdelar.

Mönstermodet i latte art?
– Det blir mer och mer avancerat. Jag blir fortfarande glad av att få ett hjärta i min kopp, men teknikerna utvecklas. Det finns en uppsjö av filmer på Youtube med inspirerande mönster. I Asien är de jätteduktiga nu. Åtta av tio finalister i mästerskapen för latte art är asiater.

Hur viktig är latten för kunderna?
– Mycket. Förr var latten speciell, men idag har den blivit en del av vardagen för många. Det gäller därför att ha produkter av bra kvalitet för att få en stor genomströmning av stamkunder. Som barista ska du motsvara kundens förväntningar eller överträffa dem.

Hur ser försäljningen av latte ut?
– Den håller sig på stabil nivå, och det har inte kommit någon uppstickare som när latten slog igenom för åtta år sedan. Latte är fortfarande introduktionen i kaffevärlden för ungdomar.

En inspirerande halvdagskurs med fokus på Latte Art

Bra att veta om Arla Coffee Lab

  • Kunskapsnivå: Grundkurs för alla som jobbar som barista
  • Antal deltagare: Max till 10 personer
  • Tidsåtgång: Cirka 3 timmar
  • Lämplig lokal: Café eller motsvarande med espressomaskin och kvarn
  • Kursledare: Kaveh Azizian
  • Kurser för baristor med särskilda önskemål kan genomföras.

Det här får du

  • En inspirerande halvdag med teori och praktiska övningar
  • Vägledning och tester av kvalitet och hur olika smaker passar ihop
  • Planeringshjälp och knep som underlättar
  • En avslutande lunch då vi går igenom det vi har gjort

Det här lär du dig

  • Kaffe som råvara – från plantage till kopp
  • Mjölk som råvara – vad är Latte Art®-mjölk?
  • Espresso – grunder och riktlinjer.
  • Mjölkskumning – enkla knep för perfekt skummad mjölk.

Vill du veta mer om Arla Coffee Lab?

 Välkommen att kontakta din representant på Arla så berättar vi mer.