Cheese Lab

I Arla Cheese Lab möter du mästerkocken Roland Persson som utmanar dig att skapa små, smakfulla ostupplevelser. Ostar av bra kvalitet kan varieras på många olika sätt med en genomtänkt bas av naturliga råvaror.

Bra att veta om Arla Cheese Lab
 • Kunskapsnivå: Kallskänkor och kockar

 • Antal deltagare: Max 15 personer

 • Tidsåtgång: Cirka 3 timmar

 • Lämplig lokal: Kök eller matstudio

 • Kursledare: Roland Persson

Ta vara på ostresterna

Ost i sig är en hållbar produkt om du förvarar den på rätt sätt. Ta vara på ostspill och skalkar som blir över och gör något av dem. Du kan förlänga livslängden på en ost på många olika sätt och få ekonomi i det du gör. Genom god planering kommer du långt.

Förvandla osten till något nytt

I Arla Cheese Lab utgår vi från många av våra svenska hårdostar, men jobbar även med färskostar och dessertostar. Du får skapa barplock, smårätter och pizzettas, där ostarnas olika karaktärer och smältegenskaper framträder på bästa sätt. Med en spännande bas av naturliga ingredienser och några enkla förberedelser förvandlar du välkända rätter och bakverk till något nytt och modernt.

Intervju med Roland Persson

Mästerkocken Roland Persson har en passion för ost som inte går att ta miste på. I Arla Cheese Lab utmanar han dig att skapa små, smakfulla ostupplevelser som lyfter din meny.

Roland Persson
Roland Persson

Ost och grönsaker känns som en självklar kombination?
– Det är lätt att sälja in ost och grönt ihop. I Arla Cheese Lab jobbar vi mycket med ost och grönsaker som vi torkar, mixar och pressar för att utveckla nya kombinationer ihop med ost. Det handlar om enkla smaker som harmonierar eller blir en kontrast till ostens karaktär.

Det här är Roland Persson

Bor: Herrängen

Gör: Arbetar som frilansande kock och konsult

Bakgrund: Årets Kock 1990, tio år med Svenska Kocklandslaget, delägare och kökschef på Franska Matsalen Grand Hôtel och drivit egna restaurangen Carl Michael på Djurgården, samt tävlat i Ost-VM Caseus Award i Lyon 2009

Förebild: Alla ambitiösa som gör ett bra jobb med små marginaler och stora utmaningar i vår tuffa bransch

Ge exempel!
– Morot och rödbeta förhöjer till exempel sältan och smaken. Färska örter och chili ger fin smakbrytning.

Hur minskar man ostsvinnet och ökar hållbarheten?
– Ost är en dryg produkt. Det behövs väldigt lite av en kvalitetsost för att få fram den effekt du önskar. Portionera ut rätt mängd så håller du kostnaderna nere. Det är också viktigt att förvara ost i rätt temperatur. Ost är en färskvara som ger massor av möjligheter om den behandlas väl.

Beskriv ostars egenskaper i matlagning!
– Alla är olika. Kvalitativa ostar med stor smak behöver rätt kompis för att matcha ostens karaktär. Och ju äldre en ost är, desto sämre smältegenskaper har den. För att få en bra balans kan du blanda en vällagrad ost med en mildare. Då får du ut det bästa av båda.

Ökar värdet på en rätt om man skriver ut ostens namn?
– Helt klart. Idag vill alla veta vad de stoppar i sig. Sälj in var osten kommer ifrån, hur den tillverkas och så vidare. Varje bra ost är ett hantverk som har en historia bakom sig.

 

En inspirerande halvdagskurs med fokus på kalla råvaror & produkter

Bra att veta om Arla Cheese Lab
 • Kunskapsnivå: Kallskänkor och kockar
 • Antal deltagare: Max 15 personer
 • Tidsåtgång: Cirka 3 timmar
 • Lämplig lokal: Kök eller matstudio
 • Kursledare: Roland Persson
Det här får du
 • En inspirerande halvdag med teori, en inledande ostskola och praktiska övningar
 • Vägledning och tester av hur olika smaker och texturer passar ihop
 • Planeringshjälp för att skapa ett basskafferi med naturliga råvaror
 • En avslutande lunch då vi smakar på det vi skapat tillsammans
Det här lär du dig

Nya recept på moderna osträtter. Hur du tar till vara på småbitarna och ostresterna som blivit över efter matlagningen. Och hur ostarnas karaktär, smaker och smältegenskaper varierar och används på olika sätt.

Vill du veta mer om Arla Cheese Lab?

Välkommen att kontakta din representant på Arla så berättar vi mer.