Tösses: otraditionella semlor – från semmelwrap till semmelbok

2015 lyckades Mattias Ljungberg revolutionera kondisdiskarna. Hans semmelwrap blev en dundersuccé långt utanför det egna Tössebageriet och Sveriges mest googlade matord det året. Nu har han släppt boken ”Är semlan en semla”, full med otraditionella semmelrecept. Här berättar Mattias om semmelwrappen och ger dig tre recepttips från boken.

Semmelfakta
  • Ca 40 miljoner semlor säljs varje år.
  • Ca 6 miljoner säljs på fettisdagen.
  • Inför fettisdagen säljs det 50% mer vispgrädde än under en genomsnittsvecka.

Tössebageriet är ett klassiskt svenskt bageri och konditori med moderna influenser. 2015 tog de hela Sverige med storm när de presenterade sin egen innovation – semmelwrappen. Flera ur Tössebageriets personal har under de senaste åren varit medlemmar i Kocklandslaget och Konditorlandslaget samt vunnit Årets konditor. Vilket enligt dem själva är nyckeln till att allt som skapas på Tössebageriet håller högsta klass. Vi träffade Mattias Ljungberg för att prata om den omtalade semmelhybriden.

Förstod du hur stor semmelwrapen skulle bli?

– Jag trodde verkligen på idén. Det gjorde till och med min pappa som är min kompanjon och ärligaste kritiker. Men detta hade vi inte kunnat föreställa oss! Kunderna köade utanför butiken, vi fick ta in extra personal och alla jobbade för högtryck. Mängder av journalister hörde av sig och det var ett väldigt ståhej. Efterfrågan blev ungefär 100 gånger större än vad jag beräknat och själv blev jag Mr. Semmelwrap. Av allt jag gjort blir jag mest förknippad med detta, men man får vara glad över att folk gillar det man gör.

Varför tror du semmelwrappen blev så populär?

– Det är roligt med klassiska bakverk i ny tappning och semmelwrapen är både praktisk och riktigt god. Precis som när vi gör våra prisbelönta originalsemlor bakar vi med kvalitetsingredienser som smör och grädde. Jag hade också förberett lanseringen noga och kunde sköta den med små medel, allt fanns i min mobiltelefon. Texter och bilder hade jag i olika versioner så när medierna hörde av sig kunde de få underlag snabbt och alla behövde inte få samma.

Beställa boken "Är semlan en semla"? Gå till adlibris.com

Mattias gjorde något så affärsmässigt ovanligt att generöst dela med sig av receptet.

– Vi hade ändå inte kunnat leverera till alla som ville ha och på så vis spreds semmelwrapen till andra delar av Sverige. Några gjorde andra semmelvarianter och det ökade intresset ytterligare. Jag är glad att detta har gynnat hela branschen.

Det är hett med bakverkskorsningar nu, vad säger du om hybridtrenden?

– Av det som görs är en liten klick väldigt, väldigt bra medan några grejer är rätt sopiga och inte särskilt smakfulla. Det är som om man kommer på något på en kafferast och langar ut det direkt. Men det är kul att det händer saker i vår rätt konservativa bransch.

Mattias Ljungberg, Tösses
"Efterfrågan blev ungefär 100 gånger större än vad jag beräknat och själv blev jag Mr. Semmelwrap", säger Mattias Ljungberg.

Semla
Semmelhistoria
  • Tidigt gjordes semlan annorlunda på olika platser i landet. Ett gammal halländskt recept rekommenderade att “hela degmassan mänges med mandel”.
  • Att använda mandelmassa vid tillverkningen av semlor blev vanligt först under mitten av 1800-talet.
  • Från början bakades semlan som vanligt bröd, helt utan kryddor. När brödet började sötas användes honung.
  • Numera är annandag jul den traditionella semmelpremiären. Den största semmeldagen är fortfarande fettisdagen, då äts runt sex miljoner semlor i Sverige.

Tre exempel på otraditionella semmelrecept från boken "Är semlan en semla"