Klassiska semlor

Semmelsäsongen är igång och nu utses stans bästa semla runt om i landet. Men alla vill inte alltid ha samma, meningarna kan gå isär om vad en lyckad semla faktiskt är. Genom att bredda utbudet av semlor kan ni tillgodose både den traditionella gästen liksom den som söker nya upplevelser.

Mästerkonditor Gustaf Mabrouk delar här med sig av sina bästa tips för den klassiska semlan samt bjuder oss på nya recept.

Gustaf spritsar grädde
En meriterad konditor 

Som 19-åring tog Gustaf Marbrouk hem titeln Årets Konditor 1995. Sedan dess har han bland annat lett konditorlandslaget och mottagit mästerbrev. Sommaren 2019 satte han den svenska konditorbranschen åter på världskartan när han blev utsedd till världens bästa konditor av UIBC (International Union of Bakers and Confectioners).

Semmeltips

 1. Variera mandelmassan!
  Blötlägg mandlarna i mjölk och mixa med saltrostade mandlar och socker. Laktosen ger extra krämighet och saltet härlig crunch 
 2. Laborera med textur och färg!
  Använd oskalade mandlar om du vill få en annan textur och extra mandelsmak. Massan får även en mörkare färg, vilket ger en fin kontrast till grädden och bullen.   
 3. Glutentesta degen!
  Ett glutentest görs för att testa glutenstrukturen. Dra ut ett litet fönster när degen är på bakbordet. Degen är bra om den inte rivs sönder direkt. Den ska vara elastisk. Har den inte uppnått rätt elasticitet så kör den i degblandaren igen. 
 4. Utmana smaklökarna med syrad grädde!
  Med syrad grädde balanserar du sötman och lyfter andra smaker som kardemumman och mandeln. Dessutom ger den syrade grädden semlan en fräschör och en annan fyllighet. Genom att servera en semla med syrad grädde ger du gästerna ytterligare ett gott alternativ att välja .
 5. Tävla med din semla!
  När du följt ovanstående steg kanske du vill att så många som möjligt ska testa din semla. Sedan 2012 anordnar Arla tävlingen Stans Bästa Semla med svenska folket som jury. Genom att delta i tävlingen kan din verksamhet vinna fin publicitet och driva upp omsättningen.

  Registrera dig här!