Syrad grädde tar fyra klassiker till nästa nivå

Konditorivärlden är full av gamla klassiker som fortfarande lever kvar på konditorihyllan, kanske mest på grund av tradition och vana. Så för att utmana traditionen, bestämde vi oss för att med hjälp av Syrad grädde ge fyra av Sveriges vassaste konditorer i uppdrag att göra en ”total makeover” på valfri konditoriklassiker.

"Den syrade grädden förändrar allt!"

Arla® Pro Syrad grädde kombinerar gräddens alla goda egenskaper med en frisk, syrlig smak. 

Med oss på detta äventyr har vi även vår nya gräddprodukt Syrad grädde som här får möta den söta världen för första gången. Kombinationen av en lite syrligare grädde ger upphov till många nya smaksensationer tror vi.

De fyra stjärnkonditorerna

De fyra som handplockades till uppdraget att twista till en klassiker med hjälp av kreativitet, kunskap och Syrad grädde var Frida Leijon, Anders Oskarsson, Mattias Ljungberg och Daniel Roos.

Budapeststubbe: Frida Leijon, Årets Konditor 2016

Frida Leijon, Årets Konditor 2017
Fridas variant på budapeststubbe
– Jag ville göra en snyggt randig budapeststubbe, som faktiskt står upp som en stubbe ska göra. Det randiga är två sorters maränger, en med mandel och en med pistage. I rullen har jag blandad hallonkompott med Syrad grädde, den smakbrytningen blev riktigt bra tycker jag, säger Frida.
Budapeststubbe

Budapeststubben skapare anses Ingvar Strid från Vetlanda vara och den ska ha sett dagens ljus i mitten av 1900-talet. Vad namnet kommer sig av är diffust. Vissa menar att budapeststubben har likheter med det ungerska bakverket esterházytårtan och därav namnet.

Napoleonbakelse: Anders Oskarsson, Årets Konditor 2015

Anders Oscarsson, Årets Konditor 2016
Anders variant på napoleonbakelse
– Jag har gjort den som en tallriksdessert med olika texturer och konsistenser. Det är de klassiska ingredienserna som jag twistat till med passionsfruktscrème och Syrad grädde för att balansera upp smakerna. Till det en äppelglass gjord på Syrad grädde. Det här är Napoleon för mig.
Napoleonbakelse

Varianter av napoleonbakelsen finns över hela världen. Grunden är den franska smördegsbakelse mille-feuille. Den svenska varianten gjorde Johan Brokvist som sitt gesällprov i Österrike i mitten på 1800-talet. 1876 startade han Brokvist Konditori i Växjö och det finns ännu kvar.

Peach melba: Daniel Roos, olympisk mästare 2012

Daniel Roos, olympisk mästare 2012
Daniels variant på peach melba
– Jag lockades av smakerna i peach melba, persika och hallon, som jag ville kombinera med Syrad grädde. Sen ville jag göra på mitt sätt och då blir det ofta att jag gjuter något. Min persika har en hallonpannacotta som kärna och sen är det röd persikabavaroise som bildar själva persikan. Det har var riktigt kul att göra.
Peach melba

Världens första Peach Melba serverade kocken Auguste Escoffier på Savoy Hotel i London 1892 för att hylla den australiensiske sopranen Nellie Melba. 1900 var han på den igen. Denna gång rök svanen av is och det spunna sockret. Istället toppade han persikorna med hallonsås. 13 januari är National Peach Melba Day i USA.

Äppelkaka: Mattias Ljungberg, Årets Konditor 2006

Mattias Ljungberg, Årets Konditor 2006
Mattias variant på äppelkaka
– Jag ville locka fram äpplets syrligt krispiga smak och låta den krocka med vanilj. Därför är det en kokt vanilj crème brûlée gjord på Syrad grädde vilket lyfte vaniljsmaken ett snäpp till. På detta har jag en syrlig äppelsås. Skapelsen vilar sedan på en kanelcrumble med rostade hasselnötter, flingsalt och vit choklad. Det här är vaniljkaka med äppelsås.
Äppelkaka

Äppelkaka har väl alltid funnits. Kombinationen av syra och sötma är något vi människor går i gång på och detta bakverk får väl anses var ett av de grundläggande bakverken i vår historia som funnits med oss sedan medeltiden. Smulpajen är för övrigt en kristidslösning som användes under andra världskriget då tillgången på råvaror var knapp.