Så skapar du det perfekta mjölkskummet
Ett lent mikroskum – krämigt, blankt och följsamt med mindre bubblor – är vad man som barista strävar efter. När grunderna väl sitter och skummet blir perfekt finns det så mycket mer du kan göra, t ex skapa latte art, vackra mönster och skiftningar i skummet.
Så här skummar du mjölk
Att skumma mjölk är egentligen inte svårt, men det kräver rätt teknik och övning. Valet av mjölk har också stor betydelse för skummets kvalitet och stil. Arla® Latte Art® är berikat med ett naturligt mjölkprotein som underlättar ditt jobb att få fram ett fint och mikrotätt skum som håller sig stabilt utan att flyta ut.
Alla proffs med erfarenhet strävar efter att ha allt klart på samma gång och skummar mjölken samtidigt som espresson bryggs. Mindre vana bör ånga mjölken först för den kan vänta på espresson som alltid ska vara precis nybryggd. Mjölk ska alltid skummas till varje beställning, att fylla på restmjölken fungerar inte.
Innan du börjar skumma
- Fyll en tredjedel till en halv kyld kanna med kall mjölk. En rostfri kanna med ett robust handtag är bäst. Använd alltid kyld mjölk, och förbered bara så mycket som går åt.
- Vrid på och stäng av ångmunstycket snabbt för att spruta ut eventuellt restvatten.
3 steg till det perfekta mjölkskummet
Nu är du redo att börja skumma. Gör så här:
Häll upp och servera
- Knacka ordentligt med kannan i bänken för att spränga alla stora bubblor på ytan så att du får ett fin skum på mjölken.
- Snurra kannan och observera mjölkens konsistens. Perfekt luftad mjölk är lite trög när den snurras runt. Konsistensen ska vara densamma i hela kannan, d.v.s. skummad mjölk, inte mjölk toppad med skum.
- Häll sakta upp den följsamma mjölken över den nybryggda espresson. Om mjölken är klar innan shoten, håll kannan i rörelse för att förhindra att skummet separeras och att ett lock bildas.