Många nya i branschen ser sig själva som en fulländad barista när de kan hantera latte art. Det är som en examen och beviset på att man kan baristayrket. Kunderna kopplar också latte art till kvalitet. Läs vad våra baristor har att säga om latte art.

Kavhe Azizian

ArlaPro_coffeelab_kavhe_azizian_1200X675.jpg

Kaveh Azizian

Bor: Stockholm

Gör: Utbildar baristor sedan 20 år och skapar baristaevent. Rostmästare och kvalitetsansvarig på Gåshaga Kafferosteri. Utvecklar baristakoncept till cafékedjor i Sverige och utomlands.

Bakgrund: Utbildad kock och barista. Sveriges första segrare i tävlingen Beige Awards 2001 och medlem i baristalandslaget. Drivit Svenska Barista Akademien sedan 2008.

Favoritkaffedryck med mjölk: Cappuccino just nu. Flat white är gott, men jag är traditionell.

Finns det intresse av att lära sig mer om latte art?

– Många baristor vill lära sig mer. Latte art efterfrågas direkt på utbildningar. Det är roligt, kreativt och uppskattas mycket. Även när vi gör en optimal espresso eller vanligt svart kaffe fås inte alls samma uppskattning. Arla® Latte Art® ger både kaffet smak och en visuell upplevelse.

Arlas Latte Art®-mjölk ger både kaffet smak och en visuell upplevelse.

Nämn några kaffetrender 2019!

Något som är extremt inne nu är att både mjölken och kaffet ska vara ekologiskt. Det har enorm potential att växa ännu mer. Ekologiskt upplevs som mer kvalitativt och det är något man kan ta med i sin marknadsföring. Vi ser hur kraften bakom det ekologiska tänkandet från restaurangerna smittar av sig till kaffevärlden. Idag pratas det också mycket om specialkaffe och ursprungskaffe, där fortfarande tillväxt sker.

Vi ser hur kraften bakom det ekologiska tänkandet från restaurangerna smittar av sig till kaffevärlden.

Nämn nya kaffedrycker som fångar ungdomars intresse!

– Flat white är trendigt. Cafékedjorna har olika kampanjer varje säsong och ett enkelt sätt för kedjorna att göra kaffedryckerna populära är med smaksatta kaffeprodukter, de kommer alltid att vara trendiga bland ungdomar. Kunder som har druckit kaffe i 20-30 år vill ha kaffe som smakar kaffe. För många som tagit första steget in i vuxenvärlden är fortfarande smaksatt latte populärast.

 

Clara Söderström

ArlaPro_clarasoderstrom_1200x675.jpg

Clara Söderström

Bor: Upplands Väsby

Ålder: 25 år

Bakgrund: Praoade som 13-åring på RC och började jobba extra där. Fast anställning efter gymnasiet.

Gör: Barista på RC Chocolat på Arlanda.

Favoritdryck med mjölk: Cappuccino. Vill inte ha stora mängder, utan flera små koppar kaffe.

Mönster jag gillar: Jag pendlar mellan löv och tulpan som favorit.

Vad är viktigast att lära sig för att bli en proffsig barista?

– Grunderna för att få insikt i vad man gör. Vad händer t ex när jag skummar mjölken? Varför lyckas jag ibland och ibland inte? Vad ska jag tänka på? Man måste kunna anpassa mjölksorter med olika fetthalter och proteinmängder till kaffet, och förstå hur mjölken reagerar. Det är grunden för en barista, men också att förstå smaken och texturen på drycken.

Berätta hur du ser på latte art och mönster!

– Jag tycker att latte art är ett kvitto på att mjölken är bra skummad. Att man vet vad man håller på med. Latte art är inget man chansar fram. Det spelar ingen roll hur konstnärlig eller kreativ du är om du inte skummar mjölken på rätt sätt. Latte art är ett kvalitetstest. Du kan inte lägga mönster i efterhand eller ha en mall som man fyller i. Det finns inga genvägar.

Latte art är inget man chansar fram.

Vad är svårast att lyckas med som barista?

– Mjölken. Att få till en schysst, ångad och skummad mjölk med en temperatur på 60-65 grader är A och O. Och att ta in rätt mängd luft i mjölken för att få så små bubblor som möjligt. Har du inte en följsam och blank mjölk får du inte till latte art­-mönster. När mjölken är färdigångad ska den vara ordentligt varm, och när du inte kan hålla kvar handen på kannan, då den är färdig. Jag kan också höra vilken kvalitet det blir på skummet, även om jag står två meter bort. Det ska låta så lite som möjligt när man skummar. Tjuter det så är något galet.

Har du inte en följsam och blank mjölk får du inte till latte art-mönster.

 

Vincent Lundström

ArlaPro_vincentlundstrom_1200x675.jpg

Vincent Lundström

Bor: Göteborg

Ålder: 26 år

Gör: Barista och supervisor på Upper House, Gothia Tower

Bakgrund: Kostekonom 2015, Upper House sedan december 2015 och frilans.

Favoritkaffedryck med mjölk: Cortado. Den har lagom mängd starkt kaffe och mjölk med tydliga smaker och bra balans.

Mönster jag gillar: Nu ”jobbar” jag på tulpan med tre lager och ett hjärta högst upp. Nästa steg blir en svan.

Vad är viktigast att kunna för att bli en proffsig barista?

– Det är att lära sig hur man hanterar råvarorna och tar hand om dem. Kaffet är bäst färskmalet. Maler man det precis innan det ska serveras. och har en kvarn som är bra, blir det jättestor skillnad. Kriterierna för ett kvalitetssäkrat och spårbart kaffe – ett specialkaffe – är mycket tuffare än ett massproducerat kaffe. Mjölken bör hålla rätt temperatur så att den inte smakar mer än kaffet, utan istället lyfter det. En mjölk som blir för varm smakar välling.

Mjölken bör hålla rätt temperatur så att den inte smakar mer än kaffet, utan istället lyfter det.

Märker du någon skillnad på mjölken när du gör latte art?

– I grunden funkar alla mjölksorter, men mjölken som är gjord för latte art håller formen mycket längre och är lättare att skapa mönster med. Jag behöver inte tänka på att mjölken kan flyta ut, vilket kan hända om man häller för snabbt och slarvigt i början med annan mjölk. Arla® Latte Art@ är den mjölk som stack ut mest när jag gjorde recepten till Arla. Det beror mycket på proteinet. Munkänslan blir aningen krämigare, konsistensen finns fortfarande där, och skummet håller formen. Min latte art såg nästan nygjord ut tjugo minuter efter att den gjorts.

Munkänslan blir aningen krämigare, konsistensen finns fortfarande där, och skummet håller formen. Min latte art såg nästan nygjord ut tjugo minuter efter att den gjorts.

Blir kunderna gladare om de får latte art i koppen?

– Jag fick senast idag beröm av en amerikan som tyckte att han fick ett konstverk i sitt kaffe. Det var en tulpan med fyra lager. Vanligast är att man gör tre, men han fick ytterligare ett lager. Då fick jag en kick och kände att jag gjort något extra.