Konditorrapporten 2017

Att hylla bakverk och råvaror med en särskild dag har blivit en trend både på konditorier och i hemmet de senaste åren. I årets Konditorrapport har Arla tagit temperaturen på svenska folkets bak- och fikavanor samt låtit Frida Leijon, Årets Konditor 2016, tolka sina favoritdagar med tolv nyskapande recept i en inspirerande bakkalender.

Nu tar även mindre kända dagar plats i rampljuset och ger oss fler tillfällen att fira med ett bakverk.

Att baka och äta traditionella bakverk på tillhörande högtidsdag som exempelvis Fettisdagen och Kanelbullens dag är djupt rotat i vår svenska fikakultur. Men nu tar även mindre kända dagar plats i rampljuset och ger oss fler tillfällen att fira med ett bakverk.

Söt framtid för konditorbranschen

Som en del av årets Konditorrapport har Arla undersökt svenskarnas inställning till bakning. Hela fyra av tio uppger att de blir lyckliga av att knåda i köket. Störst är lyckoruset hos personer mellan 18 och 29 år, där fler än hälften (54 %) uppger att bakning höjer endorfinnivåerna.

Resultatet visar också att drygt var tredje (35 %) i åldersgrupperna 18–29 samt 30–39 år bakar mer idag än för tre år sedan. Hälften (49 %) i den yngre åldersgruppen tror dessutom att de kommer baka ännu mer om ytterligare tre år.

– Bakning är hetare än någonsin, särskilt bland unga vuxna. Kafé- och konditoribranschen växer stadigt och behöver fler duktiga och dedikerade framtida konditorer, därför är det positivt att vi har så många unga och bakglada personer runt om i landet, säger Gunilla Blomqvist, Channel Manager på Arla Foodservice.

Topplista: då firar svenska folket med bakverk på konditori

 1. Födelsedagar
 2. Fettisdagen
 3. Kanelbullens dag
 4. Jul/nyår
 5. Advent/lucia
 6. Mors dag och fars dag

Topplista: svenska folkets favoritbakverk på konditori

 1. Semla
 2. Bakelse som t.ex. Napoleon- eller Budapestbakelse
 3. Tårta som t.ex. prinsesstårta

Topplista: då bakar vi hemma

 1. Jul/nyår
 2. Födelsedagar
 3. Advent/lucia
 4. Midsommarafton
 5. Kladdkakans dag och/eller kanelbullens dag

Topplista: svenska folkets bakfavoriter

 1. Mjuka kakor som t.ex. cup cakes, rulltårta, sockerkaka
 2. Vetebröd som t.ex. kanelbulle
 3. Kladdkaka

Bakkalendern 2018

För att ha koll på vad som händer under året har vi på Arla tillsammans med Årets Konditor 2016 Frida Leijon, tagit fram en bakkalender. Frida har valt ut några traditionella högtidsdagar, men också några mindre kända dagar då kunderna vill fira med en god bakelse eller elegant tårta.

Till pressmeddelandet Ladda ner Bakkalendern 2018