Utanför är det en lugn höstdag men inne i Arlas Provkök råder febril aktivitet. Det svenska konditorlandslaget är nämligen på besök för att testa grädde. 

 

Först på agendan: teori

Testet inleddes med en teoretisk genomgång där Frida Rosvall, New Product Development Manager på Arla, höll en kort föreläsning om olika gräddtyper. Grädde kan skilja sig åt på många sätt, som värmebehandlingsprocess och fetthalt. Gästerna hade många frågor som ställde Fridas kunskaper på prov. Teorin avrundades med en spontan avsmakning av olika gräddsorter. 

Efter genomgången var det dags för testet, vilket bestod av två delar: overrun och stabilitet.

  • Overrun handlar vilken volym en viss mängd grädde har. Genom att väga resultatet och jämföra kan man se hur olika gräddsorter skiljer sig åt i densitet.
  • Stabilitetstestet syftar till att mäta mängden vassle i produkten. Olika fetthalter har helt enkelt olika avrinningshastighet.

Hög intern konkurrens

graddtestet-vispartavling-bw-1200x675.jpg

Efter testet kom det som alla hade väntat på: en tävling om vem som snabbast kunde vispa upp grädde till en fluffig konsistens som inte droppar. Det var tydligt att detta var ett prestigemoment. Konditorerna tog i för kung och fosterland och vispade så att grädden flög till höger och vänster.

Den som gick vinnande ur kampen var Jessica Sandberg som först av alla, och med ett triumfatoriskt skrik, vände byttan över huvudet. Grattis!