Frida Leijon – en nytänkande tårtkonstnär

Det har varit ett händelserikt år för konditorn Frida Leijon. Förutom att vinna den åtråvärda titeln Årets Konditor 2016 har hon slutat på Güntherska Hovkonditoriet, lämnat tävlingsscenen och startat eget stenugnsbageri och konditori i Uppsala.

Det här är Frida Leijon – Årets Konditor 2016

Bor: Uppsala
Familj: Flickvännen Susanna
Gör: Startat eget, Leijon Stenugnsbageri & Konditori
År i branschen: 12
Specialitet: Tårtor, dekorationer och att skulptera i socker

Frida Leijon har tävlat framgångsrikt under flera år och segern i Årets Konditor 2016 är en viktig milstolpe i hennes karriär. 2015 kom hon på en andra plats i tävlingen och hon tvekade in i det sista att ställa upp igen 2016.

– Jag visste vilken tid och energi man måste lägga ner för att lyckas i tävlingen Årets Konditor. Jag ville inte göra en halvbra grej bara för att det är kul, utan kände att jag måste ge allt till hundra procent, säger Frida.

iPhonelurar i socker

Musik var ett tema som passade Frida perfekt. Istället för att välja ett band eller en artist fokuserade hon på det digitala soundet. Det första hon tänkte på var dekorationen, att göra ett headset i socker i form av iPhonelurar. Ett imponerande hantverk som visade sig bli en fullträff.

– Jag tänkte på vad som händer nu och vad folk känner igen. Jag går själv alltid med mina lurar i öronen och lyssnar på musik, så det kändes som en naturlig tolkning för mig, säger hon.

Kreativa desserter och recept

Precis efter tävlingen följde en lugn period med småuppdrag, men sedan började ett kreativt samarbete med Arla. En utmaning var att göra 200 desserter till banketten i tävlingen Arla Guldko på Fotografiska museet i Stockholm.

– Det var stort, eftersom jag vanligtvis inte gör desserter. Jag gjorde tallriksdesserter med samma smaksättning – pistage, yoghurt och smultron – som i vinnartårtan. Allt gick jättebra, men prestationsångesten var jobbig innan. Ett annan rolig och kreativ utmaning kommer vi att presentera under finaldagen av Årets Konditor i år, berättar Frida.

Tårtorna som säljer

Nu ser hon fram emot att sitta i juryn för Årets Konditor 2017. Men också att utveckla sitt sortiment på Leijon Stenugnsbageri & Konditori, som hon och flickvännen öppnade i augusti. Efterfrågan hos gästerna har varit stor.

– Jag trodde inte att det skulle gå åt så mycket tårtor, men det kanske beror på att jag är mest känd för dem. Eftersom vi inte haft någon kavlingsmaskin förrän nu har vi inte kunnat göra marsipantårtor. Istället har våra kunder köpt moussetårtor och tarteletter, och vi känner vi att vi inte har någon press på oss att göra som alla andra, avslutar hon.