”Ett Bageri” vann Glass-SM

Med iskalla tävlingsnerver och tydlig smak av brynt smör och salvia tog Hans Berg och Ett Bageri hem vinsten i Svenska glassmästerskapen 2017. Stockholmsbageriet är något av en rookie i glassammanhang. Trots det lyckades man ge juryn en riktig wow-känsla.

Svenska glassmästerskapen 2017
  • För andra året hölls det officiella mästerskapet i glasstillverkning. Det avgjordes den 6 april på mässan Nordiska Trädgårdar.
  • Tävlingsgrenarna var vanilj, choklad, hallonsorbet och glassmästarens favorit. Glassen är så kallad gelato, som ska göras färsk för dagen.
  • Tävlingen är ett samarbete mellan föreningen Årets Konditor och Stockholmsmässan. Arla är huvudsponsor.
  • Tävlingsledare är Tony Olsson. Juryn består av sex välmeriterade och tävlingsvana konditorer, ordförande är Magnus Johansson.

– Det här är fantastiskt och jätteroligt! Vinst hade jag inte räknat med, säger Hans Berg.

Sedan åtta år tillbaka driver han Ett Bageri tillsammans med sambon Susann Liberg. Paret började med glasstillverkning så sent som i somras, men deras stora passion för fina råvaror har gett dem en flygande start.

– Jag älskar glass! Det är så fantastiskt gott och roligt att jobba med. Har man en bra grund kan man experimentera med olika smaker och man har oändliga möjligheter, säger Hans Berg.

Imponerad jury

I finalen tävlade tolv konditorier och bagerier, från Nässjö i söder till Åre i norr. 

– I den fria kategorin valde vi en smakkombination som vi själva tycker är väldigt bra, brynt smör och salvia. Oavsett vilken glass man gör är det viktigt att använda bra råvaror och vara noga med konsistensen, säger Hans Berg.

Juryn imponerades också av hans hantverk. Motiveringen till vinsten löd: ”Med tydlig fokus på huvudråvaror i varje kategori, en fin balans i smak och konsistens och med det där lilla extra, som fick oss att säga wow!”

Glass-sm lyfter glassen i Sverige

Det är andra året som Glass-sm hålls och Hans Berg tycker att det är bra att det nu finns ett officiellt mästerskap.

Jag älskar glass! Det är så fantastiskt gott och roligt att jobba med.

– Tävlingen är ett roligt sätt att lyfta glassen i Sverige och visa på den kvalitet som finns. För egen del blir det ju också fin marknadsföring av vår glass.

Sverige är en stor glassnation, vi äter näst mest glass i världen. Bara finnarna äter mer per person. Utöver att kundgruppen är stor, finns det fler fördelar med att producera glass här, säger Hans Berg.

– I Sverige har vi rent och friskt vatten i kranen och vi har god mjölk och god grädde.

Arla huvudsponsor av Glass-sm

I Sverige har vi rent och friskt vatten i kranen och vi har god mjölk och god grädde.

Arla är även i år huvudsponsor av Svenska glassmästerskapen.

– Sponsorskapet ger oss möjlighet att inspirera och lyfta glasstillverkare som förebilder. Våra fina produkter gör oss också till en naturlig samarbetsparner, säger Gunilla Blomqvist på Arla Foodservice.

Ny glassutbildning – Gelato Lab

Nu finns Arlas nya utbildning Gelato Lab. Kursledare är förra årets vinnare av glass-sm, Kenneth ErlandssonSNÖ. Utbildningen vänder sig bland annat till kaféer och konditorier för att de ska kunna göra riktigt god italiensk glass från grunden och samtidigt öka lönsamheten.

Till Gelato Lab